novi nuklearni reaktora

Iran i Rusija zajedno grade dva nuklearna reaktora

IRAN
Shutterstock
10.09.2016.
u 12:53

Iran i Rusija počeli su u subotu u Iranu graditi dva nova nuklearna reaktora na mjestu elektrane Bušer, objavili su službeni izvori. 

Mahmud Džafari, zadužen za projekt nuklearne centrale u Bušeru, pojasnio je da će radovi na izgradnji ta dva reaktora trajati deset godina i stajati 10 milijarda dolara.

Kada reaktori budu u funkciji, "štedit ćemo 11 milijuna barela nafte godišnje i spriječiti emisiju 7 milijuna tona stakleničkih plinova", kazao je.

Oko osam tisuća radnika sudjelovat će u radovima koje će voditi ruska savezna agencija za atomsku energiju Rosatom s iranskom tvrtkom za razvoj i nuklearnu proizvodnju NPPD.

Iran pokušava smanjiti svoju ovisnost o plinu i nafti te u budućnosti planira izgradnju dvadesetak reaktora, od kojih devet u suradnji s Rusijom.

Ta država ima samo jedan nuklearni reaktor koji je u funkciji od 2011. a izgradila ga je Rusija.

Iran je 14. srpnja 2015. zaključio u Beču s velikim silama sporazum čiji je cilj zajamčiti da će njegove nuklearne aktivnosti biti isključivo mirnodopske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?