nje dokazano

Američki mediji tvrde da je Iran greškom oborio ukrajinski zrakoplov, Iran to negira

09.01.2020.
u 19:51

Američki dužnosnici kažu da vjeruju da je raketa pogodila ukrajinski Boeing 737-800

Iran je greškom oborio ukrajinski zrakoplov koji se srušio u srijedu u blizini Teherana, a u kojem je bilo 176 putnika, prenose američki mediji.

Američki dužnosnici kažu da vjeruju da je raketa pogodila ukrajinski Boeing 737-800, javlja CBS.

Ukrajina je ranije priopćila da ispituje da li je raketni udar srušio zrakoplov, ali je Iran isključio tu mogućnost, piše BBC.

Do pada zrakoplova je došlo samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su se nalazili američki vojnici u Iraku.

CBS News, citirajući američku obavještajnu službu, navodi da je satelit otkrio infracrvene "točke" koje ukazuju na to da su lansirane dvije rakete u to vrijeme.

U međuvremenu, Newsweek je citirao Pentagon i visoke američke obavještajne dužnosnike, kao i iračku obavještajnu službu, kako kažu da vjeruju da je ukrajinski zrakoplov pogodio projektil Tor napravljen u Rusiji.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da "ima svoje sumnje" vezane za uzrok pada zrakoplova.

Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva odbacile su kao "znanstveno nemoguće" izvještaje medija da je ukrajinski putnički zrakoplov, koji je poletio iz Teherana, oboren njihovom raketom, a ovaj scenarij su nazvali "nelogičnim glasinama".

- Znanstveno je nemoguće da je raketa pogodila ukrajinski zrakoplov, takve su glasine nelogične - izjavio je u četvrtak Ali Abedzadeh, šef iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva, a prenosi novinska agencija ISNA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?