KURDISTAN DRŽAVA?

Irački Kurdi velikom većinom izglasali neovisnost

27.09.2017.
u 16:58

Irački premijer Haider al-Abadi zatražio je od kurdskih vlasti da ponište rezultat referenduma o neovisnosti kako bi se nastavio dijalog o krizi koja eskalira.

Kurdi u Iraku velikom većinom (92 posto) glasova, glasali su za neovisnost u povijesnom i kontroverznom referendumu koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za Bliski istok, javlja CNN.

Službeni rezultati predstavljeni od kurdske komisije za glasovanje, predstavili su taj korak prema nezavisnosti polu-autonomne regije u sjevernom dijelu Iraka i područje kojeg obuhvaća i time stavili kurdske vlasti u sukob s kolegama u Bagdadu.

Glasovanje je bilo u ponedjeljak, usprkos protivljenju iračke Vlade, koja je referendum unaprijed prozvala nevažećim i protudržavnim i dozvolili su uporabu sile protiv iračkih Kurda.

Irački premijer Haider al-Abadi zatražio je od kurdskih vlasti da ponište rezultat referenduma o neovisnosti kako bi se nastavio dijalog o krizi koja eskalira.

U govoru u parlamentu Abadi je ponovio ultimatum kurdistanskoj regionalnoj vladi Masouda Barzanija da do petka prepusti kontrolu nad međunarodnim zračnim lukama ili će zabraniti izravne međunarodne letove u njihovu regiju.

U utorak je Barzani pozdravio preliminarne rezultate i poručio svijetu da "poštuje volju kurdskog naroda".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije