ANICA DJAMIĆ

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini: "Ostajem u Kijevu, moje mjesto je ovdje"

28.02.2022.
u 13:11

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić javila se danas u HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska iz skloništa u Kijevu.

"To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri je puta oglašena uzbuna. Budući da dobivamo upozorenja kako postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građani pozivaju da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene, silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa pa je ulaz u metro besplatan", rekla je veleposlanica Djamić.

"Čuli smo detonacije"

"Promet u Kijevu tek djelomično funkcionira. Policijski sat je trajao duže nego što je predviđeno, odnosno od subote u 17 sati do jutros u 8 sati. Dugo je trajao zato što je postojao ozbiljan rizik za stanovništvo tako da jučer prometa nije bilo. Danas će sigurno nešto voziti, ali to je, naravno, daleko od onoga što je regularno", kazala je Djamić.

"Od jučer navečer do jutros je četiri puta bila oglašena uzbuna. Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno. Naravno da je onda pametnije ostati ondje gdje se osjećamo najzaštićenijima", dodala je.

S obzirom na različite informacije o stanju u Ukrajini koje stižu iz različitih izvora, veleposlanica napominje da iz veleposlanstva ne dijele informacije ako ih prethodno ne provjere.

"Informacija se lako dobije, ali provjera ipak traje neko vrijeme. Tu je potreban određeni vremenski period", naglasila je Djamić.

Ulice su puste, dućani rade tek kada ne traje policijski sat...

"Ulice po gradu su prazne, trgovine se otvaraju kada prestane policijski sat. Gradske vlasti su svjesne da se ljudi moraju opskrbiti i sad su samo otvoreni veći dućani. Sve male trgovine od četvrtka su zatvorene. Na policama nema više toliko bogate ponude kao što je bilo, pa pretpostavljam da se sada na police stavljaju samo zalihe koje su trgovine već imale ranije", dodala je.

Zamračenja u gradu nema, ali ljudima je preporučeno da zamrače svoje stanove navečer. Internet i dalje funkcionira.

"Što se tiče odlaska Ukrajinaca, jedini podaci kojima raspolažemo su podaci UN-a. Oni procjenjuju da je 160.000 prognanika iz Ukrajine, a 120.000 je izbjeglica i oni su prešli granicu", kazala je Djamić.

Kaže da ostaje u Ukrajini

Govoreći o hrvatskim državljanima, rekla je da je sada već teško govoriti o točnim brojevima zato što se često najavljuju odlasci, međutim zbog sigurnosnih razloga odlasci su odgađani. Veleposlanstvo nastoji i dalje biti u kontaktu sa svim hrvatskim državljanima.

Djamić je na kraju razgovora rekla da je ona u Ukrajini i da je njezino mjesto sada ondje.

"Ako se za odlazak pojavi potreba, onda ćemo gledati koji su putevi", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?