OLAKŠAVANJE KRETANJA

Hrvatska od danas izdaje COVID potvrde. Evo kako se mogu dobiti

01.06.2021.
u 09:58

Hrvatskim građanima su sve potrebne informacije dostupne na internetskoj stranici www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr

Vlada RH je jučer uspostavila nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne covid potvrde. Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde je spreman i od danas možete zatražiti svoju tzv. Covid putovnicu.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Građanima su sve potrebne informacije dostupne na internetskoj stranici www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr . Vlada napominje da će se potvrda koristiti u skladu s propisima o zaštiti podataka i isključivo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi. Potvrdu građani RH mogu zatražiti na e-građani ako su cijepljeni, ako imaju negativan test na SARS-CoV-2 ili su nedavno preboljeli bolest COVID-19. Potvrdu mogu zatražiti i u poslovnicama HZZO-a. uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Odgovori na najčešča pitanja građana

1. EU digitalnu COVID potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Potvrdu možete zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

2. Sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko internet stranica www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu Internet stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-Uslugu EU digitalna COVID potvrda te pratite korake prijave. Nakon prijave na e-uslugu EU digitalna COVID potvrda odaberite gumb ZATRAŽI POTVRDU. Nakon pritiska na gumb prikazat će se trenutno prijavljeni OIB i otvoriti polje za unos email adrese na koju će biti dostavljena COVID potvrda u PDF formatu. Unos email adrese je obavezan. Novi zahtjev pojaviti će se u listi zahtjeva na dnu stranice sa statusom „Kreiran“.

3. EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

4. Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih COVID potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

5. Potvrde o cijepljenju u Republici Hrvatskoj izdavat će se cijepljenoj osobi za sva cjepiva protiv bolesti COVID 19 koja su odobrena od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

6. Glede ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, države članice će prihvaćati potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU-u izdala Europska agencija za lijekove (EMA). Države članice mogu navedeno proširiti i na putnike iz EU-a koji su primili neko drugo cjepivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?