hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova

Grlić Radman: Važno je da Afganistan očuva napredak postignut zadnjih 20 godina

Gordan Grlić Radman
Goran Stanzl/Pixsell
21.09.2021.
u 21:55

Afganistan je u posljednjih dvadeset godina prešao dug put i postigao napredak uz potporu međunarodne zajednice i sada je ključno da se ti dobici očuvaju, a to se posebno odnosi na prava afganistanskih žena i djevojčica, ocijenio je u utorak u New Yorku hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u utorak, u okviru 76. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda na ministarskom sastanku o situaciji u Afganistanu. Tema sastanka bila je očuvanje postignuća međunarodnog angažmana u toj zemlji u posljednjih 20 godina, s fokusom na nastavak poticanja perspektive afganistanskih žena i djevojčica te osiguravanja njihovog pristupa obrazovanju.

„U posljednja dva desetljeća, Afganistan je prešao dug put i postigao napredak uz potporu međunarodne zajednice. Od iznimne je važnosti da se ovi teško stečeni dobici ne zanemare u trenutnoj situaciji i da ostanu očuvani. To se posebno odnosi na prava afganistanskih žena i djevojčica“, rekao je ministar Grlić Radman u svom izlaganju.

„Vjerujem da se svi slažemo kako je Afganistanu potrebna naša kontinuirana predanost i pomoć, kao i podrška u oporavku“, izjavio je on i pozvao novu vlast u Afganistanu da u toj zemlji osigura poštivanje temeljnih ljudskih prava, uključujući prava žena i djevojčica.

On je naveo kako je Hrvatska u Afganistanu provela više od 70 razvojnih i humanitarnih projekata u područjima obrazovanja, zdravstva i osiguravanja poslovnih prilika za žene. Većina projekata imala je za cilj osnažiti društveni položaj žena u toj zemlji. Prisutnost hrvatskih diplomatkinja na terenu doprinijela je boljem razumijevanju potreba Afganistanki i većoj učinkovitosti u provedbi projekata, kazao je.

„Hrvatska će, zajedno sa svojim partnerima i saveznicima, nastaviti poticati Afganistan na poštivanje međunarodnih obveza koje su preuzele prijašnje vlade, što bi trebalo dovesti do obnovljene predanosti međunarodne zajednice i podrške afganistanskom narodu da iskoriste priliku za bolju budućnost“, istaknuo je na kraju ministar Grlić Radman.

Grlić Radman boravi u SAD-u 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjeluje od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?