DANAS U BERLINU

Grlić Radman o sigurnosti zapadnog Balkana i izbornoj reformi u BiH

Gordan Grlić Radman
Goran Stanzl/Pixsell
23.03.2022.
u 08:39

U razgovoru će se istaknuti važnost stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana budući da je u neposrednom susjedstvu EU-a, važnost sprečavanja mogućnosti prelijevanja krize na to područje te izborne reforme u BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman danas će se u Berlinu sastati s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock. U fokusu razgovora bit će zapadni Balkan.

Hrvatska se na razini EU 27 i svojim pojedinačnim djelovanjem kada je riječ o nekim zemljama zapadnog Balkana postavlja kao ključna država. Njemačka se, kao i ostale članice, uz iznimku Nizozemske koja je prihvatila zajedničku izjavu, pa objavila posebno objašnjenje, složila oko teksta tzv. Strateškog kompasa u kojem se spominje konstitutivnost triju naroda u BiH, što je prvi put da se taj termin i koncept spominju u ključnom dokumentu Unije. U razgovoru će se istaknuti važnost stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana budući da je u neposrednom susjedstvu EU-a, važnost sprečavanja mogućnosti prelijevanja krize na to područje te izborne reforme u BiH.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, koji je prije preuzimanja ministarskog resora bio veleposlanik u Njemačkoj, u Berlinu će se susresti i s novim njemačkim izaslanikom za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom te sa savjetnikom kancelara Scholza, Jensom Plötnerom.

Na dnevnom redu je i proširenje EU na zapadni Balkan, s naglaskom na BiH, Konferencija o budućnosti Europe, odnosi EU i Kine, energetska i klimatska politika te, naravno, ruska agresija na Ukrajinu. Dotaknut će se i pitanja hrvatskog ulaska u Schengen. Hrvatska ima njemačku podršku za pristup schengenskoj zoni, no mnogi su bili pomalo skeptični kako će se postaviti nova njemačka ministrica vanjskih poslova, iz redova Zelenih. Nema sumnje da će postaviti pitanje vraćanja (tzv. pushback) ilegalnih migranata, no nema naznaka da je njemačka vlada, pod vodstvom socijaldemokrata Olafa Scholza, promijenila mišljenje o hrvatskom pristupu Schengenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?