NE NA ENGLESKOM

Grčka želi da Makedonija ima ime isključivo na 'slavenskom' jeziku

Reuters/PIXSELL
30.01.2018.
u 14:45

Kako pišu grčki mediji, po toj izjavi dalo bi se zaključiti da je Grčkoj u sporu oko imena prihvatljivo rješenje koje bi uključivalo riječ Makedonija, ali ne i "Macedonia".

Grčka želi da se za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na 'slavenskom' jeziku i u svim međunarodnim varijantama, rekao je danas grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias. "Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakva prevođenja", rekao je Kotzias u razgovoru na grčkoj javnoj televiziji Ert. 

Kako pišu grčki mediji, po toj izjavi dalo bi se zaključiti da je Grčkoj u sporu oko imena prihvatljivo rješenje koje bi uključivalo riječ Makedonija, ali ne i "Macedonia". Šef grčke diplomacije kao primjere takvih rješenja u svijetu naveo je zemlje poput Afganistana, Uzbekistana, Pakistan i Kazahstana, čija se imena ne prevode nego ostaju na izvornom jeziku. UN-ov posebni izaslanik za spor između Grčke i Makedonije oko imena Matthew Nimetz treba danas popodne stići na razgovore u Atenu, a potom će sutra otputovati u Skoplje.

Namjera mu je nastaviti zamah koji je stvoren nakon sastanka premijera dviju država na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prošli tjedan koji je Nimetz opisao kao "povijesni sastanak" koji budi optimizam da će doći do rješenja. Grčka bi trebala u veljači sastaviti sporazum s prijedlozima o imenu kao bazu za rasprave, rekao je Kotzias. Zbog grčkih primjedbi, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom "Bivša jugoslavenska republika Makedonija".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije