ciljem da zaštiti turiste

Grci zbog vrućine zatvorili Akropolu za posjetitelje u vrijeme najveće žege

14.07.2023.
u 21:36

Grčka je tijekom najveće dnevne žege u petak zatvorila Akropolu s ciljem da zaštiti turiste u trenutku dok najjači ovogodišnji toplinski val hara južnom Europom.

Europska svemirska agencija (ESA), čiji sateliti prate kopnene i morske temperature, upozorila je da se Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska suočavaju s ekstremnim uvjetima.

Temperature bi sjedeći tjedan mogle srušiti dosadašnji europski rekord od 48.8 stupnjeva Celzijusa, zabilježenih na Siciliji u kolovozu 2021. godine.

Talijanski meteorolozi prozvali su sljedeću fazu europskog toplotnog vala "Haron" - prema lađaru iz grčke mitologije koji prevozi mrtve duše. Ta faza dolazi nakon ovotjedne faze "Kerber", prozvane prema troglavom psu čuvaru podzemlja.

Svijet je prošlog tjedna zabilježio svoj najtopliji dan ikad, za što znanstvenici krive kombinaciju dugotrajnog globalnog zatopljenja uzrokovanog stakleničkim plinovima s kratkotrajnim utjecajem El Niña, uobičajenog vremenskog fenomena koji se formira u Pacifiku.

Više od 100 milijuna Amerikanaca također se suočilo s višednevnom sparinom.

U mnogim mjestima na jugozapadu SAD-a, gdje su vrela ljeta uobičajena, rekordno ekstremne temperature predviđaju se za nadolazeće dane.

Grad Phoenix u Arizoni već je 15 dana zaredom imao temperature koje su prelazile 43.3 stupnja Celzijusa, dok su mobilne klinike primale beskućnike s opeklinama trećeg stupnja i teškom dehidracijom.

Učinak ekstremnih ljetnih žega dospio je u fokus zbog ovog tjedna objavljene studije prema kojoj se procjenjuje da je diljem Europe prošle godine od ljetnih sparina umrlo čak 61.000 tisuća ljudi.

U Ateni, u kojoj se temperature kreću iznad 40 stupnjeva Celzijusa, vlasti su od 12 do pet poslijepodne zatvorile Akropolu, dom hrama Partenon koji svake godine posjete milijuni turista.

Gomile ljudi već su formirale dugačke redove po vrućini kako bi vidjeli znamenitost, mnogi sa šeširima na glavama i hladeći se, drugi s bočicama vode i suncobranima. Brdo je mjesto na kojem vladaju opasne vrućine posebno zbog nadmorske visine i nedostatka hlada.

Grčko ministarstvo civilne zaštite istodobno je upozorilo na rizik od šumskih požara u pet područja i savjetovalo ljudima da izbjegavaju paljenje korova iz straha od izazivanja požara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?