Susret s s Vučićem

Grabar-Kitarović: Podvući crtu pod povijest i riješiti sve što je bolno

23.06.2017.
u 16:15

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je danas u Srbiju u povodu inauguracije predsjednika Aleksandra Vučića. Grabar - Kitarović susrela se s Aleksandrom Vučićem s kojim će održati bilateralni sastanak, nakon kojega se ne očekuju izjave. 

Uoči sastanka u vili Mir rekla je kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države. 

"Kada je riječ o odnosima između Srbije i Hrvatske, ponovit ću ono što sam rekla i u Vukovaru, ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo, još će puno vode proći Dunavom i Savom prije nego što budemo prijateljske države. Međutim, moramo biti pragmatični i moramo rješavati otvorena bilateralna pitanja, ali i pitanja koja su pred nama, kao što su izazovi sigurnosti, ili pitanja bilo koje druge prirode. Moramo napraviti čvrst iskorak", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. 

Predsjednica RH je rekla da moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno, od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije. "Treba pragmatično gledati u sadašnjost, gledati u budućnost", dodala je predsjednica. Vučić je u vili Mir poželio predsjednici Hrvatske dobrodošlicu u Srbiju, a Grabar-Kitarović mu je čestitala na izboru za šefa države i poželjela mnogo uspjeha, uz nadu da će to biti "na dobrobit dvaju naroda i dviju država". 

Na početku svog boravka predsjednica se u hrvatskom veleposlanstvu sastala s predsjednikom Nacionalnog vijeća Hrvata Slavenom Bačićem te s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnikom u srbijanskom parlamentu Tomislavom Žigmanovom. Tom prilikom je rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni subotičke deklaracije. "Došlo vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji.

Temeljno pravo hrvatske manjine 

"Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama", rekla je hrvatska predsjednica. Ona je ukazala da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru - bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice. Najavila je da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također "ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti" prije nego je postala članicom EU-a. "Držim i da taj proces euroatlantskog pristupanja može pridonijeti rješavnju otvorenih pitanja (između Hrvatske i Srbije) kako bi se na ovom prostoru razvijali dobrosusjedski odnosi", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je ocijenila kako "ima previše ugroza s kojima se suočavamo i jedni i drugi da bismo ih ignorirali i mislim da zajednički moramo raditi, posebno naše službe, pa čak i oružane snage, kako bismo osigurali siguran i prosperitetan život u našim državama". Istaknula je da nije riječ samo o obavještajnoj suradnji, posebno ukazavši da, kad je riječ o terorizmu, "nikada ne znate  tko, kada i gdje će biti žrtva terorističkog napada". "Tu moramo puno surađivati, ali tu je i pitanje organiziranog kriminala između dviju država, krijumčarenje ljudi, droga i oružja i slično, kako nitko ne bi predstavljao prijetnju državnom poretku bilo kojoj od naših država", rekla je Grabar-Kitarović. Vučić je inače dužnost predsjednika Srbije preuzeo još 31. svibnja, ali je svečanu inauguraciju odlučio održati 23. lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije