BRDO-BRIJUNI

Grabar-Kitarović doputovala na summit, dočekao je Borut Pahor

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
03.06.2017.
u 12:54

Na Brdu kod Kranja paralelno s predsjedničkim panelom održavaju se i razgovori i bilateralni susreti ministara vanjskih poslova

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u subotu na Brdo kod Kranja gdje se poslijepodne održava sastanak predsjednika država iz Jugoistočne Europe uključenih u proces Brdo-Brijuni što su ga 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija, a u Sloveniji je i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji se sastaje sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, javlja Hina.

Nakon dolaska u Sloveniju gdje ju je dočekao slovenski predsjednik Borut Pahor, nakratko su razgovarali s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom koji je na skup pozvan kao poseban gost. U tom svojstvu Steinmeier će sudjelovati i na popodnevnom plenarnom sastanku predsjednika Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije koji će započeti nakon neformalnog radnog ručka. Susreti ministara vanjskih poslova Paralelno s predsjedničkim panelom održavaju se i razgovori i bilateralni susreti ministara vanjskih poslova. 

Na Brdu kod Kranja je i hrvatski ministar Davor Ivo Stier koji će među ostalim govoriti sa slovenskim kolegom i domaćinom Karlom Erjavcem, nakon čega će obojica dati izjave. Cilj je predsjedničkog summita i razgovora šefova diplomacija ojačati povjerenje među državama, te potvrditi njihovu privrženost stabilnosti i pomirenju, a on se događa u uvjetima  pogoršanja sigurnosnih prilika u regiji tzv. zapadnog Balkana, navode slovenski diplomatski izvori. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije