VRUĆINE NE POPUŠTAJU

Gori cijeli svijet: Požari od Kalifornije do Slovenije, na Krasu velike probleme stvaraju udari bure

požar
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS
1/5
24.07.2022.
u 20:31

Nešto kiše koja je danas pala nije zaustavilo požar koji već sedam dana hara slovenskim Krasom

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Enormno povećanje prosječne globalne temperature i sve češći temperaturni ekstremi prouzročili su velike požare gotovo na svim kontinentima. Trenutačno gori od Kalifornije do Slovenije. Vatrogasci se već sedam dana bore s velikim požarom na slovenskom Krasu, gdje je u nedjelju ujutro palo i malo kiše koja nije bitno popravila situaciju, pa će se s požarom i danas boriti velikim snagama sa zemlje i iz zraka, u čemu sudjeluju zrakoplovi i helikopteri iz više država.

Opasnost od jakih udara bure i sutra ostaje najveći rizik za širenje požara. Kao i u Sloveniji, vatrogasci se bore s požarom na španjolskim Tenerifima, ali se situacija poboljšava u drugim dijelovima zemlje, dok Grčka pokušava staviti pod kontrolu požare u nacionalnom parku Dadia i na otoku Lezbosu. Gori i u Hercegovini u Parku prirode Blidinje.

Na otoku Tenerife, Kanarskom otoku popularnom među turistima, na sigurno je evakuirano 585 stanovnika La Guanche i još četiri zajednice na sjeveru otoka. Planinari su upozoreni da izbjegavaju obližnji nacionalni park Teide jer se požar približava tom području. Otprilike 150 timova na terenu napredovalo je zahvaljujući većoj vlažnosti i slabijem vjetru, međutim novi porast temperature do 38 Celzijevih stupnjeva očekuje se već sutra.

U prvih sedam mjeseci u 2022., požari su uništili oko 200.000 hektara površine Španjolske. Grčko selo Dadia evakuirano je u noći, a ujutro su vojni i šumarski radnici krenuli u akciju probijanja protupožarnih prolaza u borovoj šumi. Požari haraju i na američkom kontinentu.

Naime, val ekstremne vrućine zahvatio je proteklog vikenda veliki dio Amerike. Dok se u središtu i na sjeveroistoku SAD-a očekuju temperaturni rekordi, u Kaliforniji ponovno bukti velik požar. Sparina koja otežava disanje i pokazuje kolika su prijetnja klimatske promjene osjetila se u glavnom gradu Washingtonu, gdje temperatura premašuje 38 Celzijevih stupnjeva, u New Yorku 35 stupnjeva, a u Bostonu 37.

Osjećaj vrućine mogao bi dosegnuti 43 stupnja u nekim dijelovima Utaha (zapad), Arizone (jug) i na sjeveroistoku. Ovakve visoke temperaturne vrijednosti povećavaju opasnost od požara.​

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?