20 godina od nastanka

Franjo Tuđman "vraćen" na Pantovčak

Tuđman
19.02.2016.
u 19:09

Dvadeset godina, točno je toliko prošlo od kada je ugledni hrvatski kipar Kruno Bošnjak izradio poprsje dr. Franje Tuđmana i poslao ga Uredu prvog hrvatskog predsjednika. Bošnjak je bio prijatelj s Tuđmanom te je njegovo djelo završilo kao poklon na Pantovčaku. Dok je bio živ Tuđman "svoju" bistu nije, naravno izlagao, te je ostala spremljena među ostalim "protokolarnim poklonima".

U vrijeme dva mandata predsjednika Stjepana Mesića i mandata Ive Josipovića za bistu nije bilo mjesta u prizemlju Vile Zagorje na Pantovčaku, gdje se inače nalaze izložene skulpture, poprsja i biste hrvatskih velikana.

Mjesec dana nakon useljenja sadašnje hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak, uklonjena je bista Josipa Broza Tita izrađena u mramoru te poslana u Muzeje Hrvatskog zagorja u Kumrovec. Umjesto Tita, nakon jedanaest mjeseci, sada među hrvatske velikane, po prvi put "na svjetlost dana" iz bunkera u podrumu izvađeno, stiže i poprsje Tuđmana, 20 godina nakon što je izrađeno.

U subotu će predsjednica RH svečano otkriti poprsje Franje Tuđmana, koje sada stoji ondje gdje i pripada, u društvu s kraljem Tomislavom, banom Ivanom Mažuranićem, Josipom Jurajem Strossmayerom, Antom Starčevićem, Stjepanom Radićem i Alojzijem Stepincem, prenosi Vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?