Naslovnica Svijet

Francuskinja s crne liste terorista uhićena u Siriji

03. siječnja 2018. u 10:43 0 komentara 91 prikaza
Foto: ilustracija

Emilie Koenig, Francuskinja koja je osumnjičena da je regrutirala strane borce za terorističku organizaciju ISIL, te se nalazi na crnim listama SAD-a i Ujedinjenih naroda, uhićena je u Siriji, tvrdi njezina majka, a prenosi AFP.

Tridesettrogodišnju ženu su uhitile kurdske snage. Zatvorena je u njihovom vojnom kampu na ispitivanju. Njezina obitelj tvrdi da je izložena mučenju.

Koenig je otišla u Siriju 2014. godine i tamo je rodila troje djece. Stavljena je na listu najopasnijih boraca ISIL-a. Ona je prešla na islam nakon što se udala za njezinog prvog supruga porijeklom iz Alžira, ali je on uhhićen zbog trgovine drogom. Promijenila je ime, naučila arapski i otišla u Siriju gdje se ponovno udala, a suprug joj je kasnije poginuo.

Pojavljivala se u nekoliko propagandnih snimaka ove terorističke organizacije. Francuske obavještajne službe su presrele nekoliko poziva u kojima ona poziva na napade na ciljeve u Francuskoj. Osim nje, kurdske snage su, kako navode agencije, uhitile još nekoliko francuskih državljana koji su pripadali ISIL-u. Svi su zatočeni na ispitivanju.

Francuski predsjednk Emmanuel Macron je rekao da će se slučajevi žena s djecom razmatrati svaki odvojeno.

Majka Emilie Koening je rekla da se ona želi vratiti u Francusku i tražiti oproštaj od obitelji, prijatelja i države.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.