OPTUŽUJE SRBIJU

FOTO Kosovski premijer objavio slike oružja zaplijenjenog na Kosovu: 'Ovo ne ostavlja mjesta sumnji'

oružje pronađeno na Kosovu
Foto: LAURA HASANI/REUTERS
1/5
26.09.2023.
u 08:55

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je na svom profilu na platformi X popis svih oružja koja su zaplijenili na sjeveru zemlje, te njegove slike. Naglasio je još jednom kako Srbija treba snositi odgovornost za napade na kosovsku policiju.

Premijer Kosova Albin Kurti oglasio se na platformi X o napadima na kosovsku policiju koji su se dogodili u nedjelju i još uvijek remete mir na tom području. Objavio je popis oružje koje je zaplijenjeno na sjeveru, te dodao kako Srbija treba snositi punu odgovornost za napade na kosovsku policiju.

'Ovo vojno oružje i oprema, zaplijenjeni u antiterorističkoj operaciji kosovske policije nakon napada u nedjelju, ne ostavljaju mjesta sumnji: počinitelji zločina nisu djelovali sami već uz podršku države. Srbija mora odgovarati za pomaganje terorističkog nasilja na teritoriju Republike Kosovo', napisao je uz fotografije oružja te popis svega što su zaplijenili.

Podsjetimo, Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac. Napadači su upali u selo Banjsku u nedjelju sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom u nedjelju. Naoružani policajci u ponedjeljak su pretražili kuće u tom selu ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekli su policijski izvori za medije. Kosovske vlasti objavile su kasnije kako vjeruju da su neki napadači pobjegli u Srbiju. Srbijanska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni transporter koje su napadači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i streljivo uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, strojnice, snajpere, granate, protutenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove. "Poslije jučer, ništa više ne može biti isto. Afrim Bunjaku ubijen je u napad na kosovske policajce i samu našu državu koji je izvela teško naoružana skupina koju je profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno financirala i logistički pomogla Srbija", rekao je kosovski premijer Albin Kurti na svečanosti u čast poginulom kosovskom policajcu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zanijekao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad. Optužuje Kurtija da potiče na nasilje blokiranjem uspostave zajednice srpskih općina na Kosovu, što je odobrila prijašnja kosovska vlada 2013., i čestim policijskim racijama na sjeveru Kosova. Održao je i govor u kojem je rekao kako 'mjesecima unazad raste otpor među građanima. Upozoravao sam da se tako nešto može dogoditi, ali malo tko je slušao. Ne postoji opravdanje za ubojstvo kosovskog Albanca posebno ne u vrijeme kada su svi shvatili kako je Albin Kurti najveći krivac za sve što se događa na Kosovu. U sukobu su sudjelovali isključivo Srbi sa sjevera Kosova, a ne iz centralne Srbije kako su navodili danas', rekao je Vučić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije