napravili korak dalje

Finci izumili novi sport

ilustracija
17.02.2021.
u 20:05

Jedan od “sportova” koji su Finci uveli u svoju svakodnevnicu je trčanje, ali na malo neobičan način – u vunenim čarapama.

Finci su jedna od nacija koji strogo izbjegavaju okupljanja i zatvorene prostore u doba pandemije, ali zbog toga nisu napustili zdrave navike nego su našli nove načine da ih upražnjavaju.

Jedan od “sportova” koji su uveli u svoju svakodnevnicu je trčanje, ali na malo neobičan način – u vunenim čarapama.

Finsku su pokrile velike količine snijega ove zime, a trčanje na bijelom pokrivaču u čarapama je jedinstvena vježba, ali osigurava i jedinstven osjećaj slobode, kaže za Reuters Pekka Parviainen, helikopterski pilot i strastveni bosonogi trkač.

“Ovo je tradicionalna finska ludost, mislim da se svi slažemo”, kaže Pekka u društvu grupe trkača u parku Nuuksio, nedaleko od glavnog grada Helsinkija, prenosi N1. 

“Radi se o unutarnjem zadovoljstvu. Mislim da se radi o dobrom sportu, jakoj vježbi, ali opet to je samo sreća”, dodaje.

Trčanje u čarapama u Finskoj je popularizirano prije par godina ali tijekom toplih mjeseci. S druge strane, u ovoj zemlji je tradicionalan “sport” trčanje kroz snijeg i skok u smrznuto jezero nakon saune.

Trčanje po snijegu u čarapama se smatra jedan korak dalje.

“Možete to učiniti prilično lagano ili jače po dubokom snijegu kao što smo to učinili mi sada. Ali osjećaj nakon toga je jednostavno sjajan. Dobijete dobru masažu stopala”, rekao je Parviainen.

Toplih vunenih čarapa ne nedostaje, jer su Finci bili vrijedni tijekom dugih zimskih dana provedenih u zatvorenom i izolaciji.

Parviainen preporučuje nošenje najmanje dva, po mogućnosti tri para vunenih čarapa kako biste izvukli maksimum iz jednog treninga trčanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?