istraga otkrila

Farmaceutska tvrtka planirala uništiti lijekove za rak kako bi podigla cijene za 4000 posto

lijekovi
15.04.2017.
u 15:34

Istragom su otkriveni e-mailovi zaposlenika velike farmaceutske tvrtke u kojima "slave rast cijena lijekova za rak", prenosi Independent.
 
Osoblje tvrtke Aspen Pharmacare navodno je planiralo uništiti zalihe lijekova zbog svađe oko cijene sa španjolskom zdravstvenom službom 2014.
 
Nakon što je kupila 5 vrsta lijekova za rak od britanske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK), tvrtka je pokušala lijekove prodati u Europi za cijenu višu čak 40 puta, objavio je The Times.

Tijekom pregovora oko cijene u Španjolskoj, tvrtka je navodno prijetila da će prestati prodavati lijekove za rak ako ministar zdravstva ne povisi cijene za 4000 posto, objavio je španjolski El Confidencial Digital.
 
Povišenje cijena omogućava rupa u zakonu zbog koje farmaceutske tvrtke smiju mijenjati cijene lijekova ako ih prodaju pod drugim imenom. Ova rupa u zakonu zapravo bi trebala omogućiti snižavanje cijena nakon što istekne patent za lijek, ali ako farmaceutske tvrtke nemaju  konkurenciju, smiju i dizati cijene.
 
Glasnogovornik britanskog Ministarstva zdravstva rekao je da se ove godine uvode novi zakoni koji će omogućiti vladi "djelovanje protiv prevelikog rasta cijena generičkih lijekova", prenosi Index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?