SNAŽNI VJETROVI

Europsku zemlju pogodila najjača oluja u posljednjih 30 godina: Nestalo stuje, izbile poplave

NTB/REUTERS
02.02.2024.
u 07:08

Norveški meteorološki zavod izdao je najviše, crveno, upozorenje zbog oluje Ingunn

Norvešku je pogodila najsnažnija oluja u posljednjih više od 30 godina. Snažni vjetrovi posebno su pogodili središnje dijelove zemlje, što je dovelo do poplava, a neki su stanovnici ostali bez struje. 

Oluja Ingunn, kako su je nazvali norveški meteorolozi, razvila se iz snažne mlazne struje koja je jurila preko Atlantika. "Norveška je navikla na vjetrovito vrijeme, ali ovo je nešto drugo", komentirao je Aidan McGivern iz britanskog meteorološkog ureda, navodi Euronews.  

Norveški meteorološki zavod izdao je najviše, crveno, upozorenje zbog ove oluje koja je najjača od novogodišnjeg uragana 1992. godine.

Što se tiče broja i intenziteta oluja, britanski meteorološki ured ističe kako nema dokaza o pozitivnim ili negativnim trendovima. Naime, navodi kako je trendove teško otkriti zbog toga što prirodno variraju iz godine u godinu i od desetljeća do desetljeća.

To će se promijeniti, prema većini klimatskih projekcija. Znanstvenici predviđaju da će se broj zimskih oluja lagano povećati u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim europskim zemljama u narednim godinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije