Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Europska unija zabrinuta zbog britanskih planova o granici s Irskom

08. rujna 2017. u 08:37 0 komentara 68 prikaza

Glavni pregovarač Europske unije u pregovorima o Brexitu izjavio je da su britanski planovi za specijalnu nagodbu o granici s Irskom nakon što Velika Britanija izađe iz EU-a neprihvatljivi.

“Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona, carinske unije i svog jedinstvenog tržišta na budućoj vanjskoj granici Unije, te želi da iskoristi Irsku kao neku vrstu testa za buduće carinske odnose između EU-a i Velike Britanije. To se neće dogoditi“, kazao je Michel Barnier, prenosi Reuters.

Barnier je rekao da ga je zabrinulo ono što je vidio u britanskom dokumentu u vezi Irske i Sjeverne Irske.

Rješenje mora biti "jedinstveno" i zahtijevat će fleksibilnost obje strane, istaknuo je.

EU u svom dokumentu inzistira da je "odgovornost predlaganja rješenja" o Irskoj pripala Velikoj Britaniji.

Pored dokumenta o granici s Irskom, EU je također izdala dokumente u kojima se precizira njena pregovaračka pozicija u pregovorima o carini, intelektualnom vlasništvu, zaštiti podataka i javnim nabavkama.

Barnier tvrdi da se svi ovi dokumenti tiču pregovora o britanskom izlasku iz EU-a te da ne uključuju pitanja budućih odnosa i trgovinski sporazum o kojima će se morati razgovarati tokom novih pregovora.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.