Stefanović:

Europa da jasno kaže koje migrante i državljane žele

Nebojša Stefanović
16.01.2016.
u 16:53

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas da očekuje od Europe jasne stavove o tome koje sve migrante i državljane žele da prime na svoju teritoriju, kako to ne bi bio problem Srbije i kako ne bi ova zemlja bila ta koja nešto hoće ili neće, prenose Nezavisne.com

Naglasio je da je Srbija na rješavanju tog problema spremna da surađuje sa svim državama i međunarodnim institucijama. Stefanović je prilikom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dvija tjedna čuvaju makedonsko-grčku granicu rekao da srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju.

Ministar je sa makedonskim ministrom unutarnjih poslova Oliverom Spasovskim obišao i Prihvatni centar “Vinojug“ i tom prilikom kazao kako će Srbija na boljoj registraciji migranata raditi i sa drugim državama u regionu.

”Interesira nas da uspostavimo kvalitetan sistem uzimanja biometrijskih podataka i da to bude jedinstven sistem, a ne da svaka zemlja u taj proces ulazi pojedinačno. Takođe, želimo da uspostavimo još bolje i što humanije uslove za migrante koji imaju pravo da zatraže azil u državama Europske unije“, kazao je Stefanović.

Dodao je da Srbija i Makedonija imaju važnu ulogu u tranzitu migranata i da je svima jasno da ovo nije samo europski problem već i svjetski.

”Ogroman broj migranata koji su prošli kroz naše zemlje u prethodnih godinu dana, više od 600.000 ljudi koje smo uspeli da registrujemo, pokazuje da ovo nije nešto što će brzo proći. Nažalost, na proleće možemo da očekujemo veći broj migranata nego što je to trenutno, kad dnevno prođe od 2.500 do 3.500 migranata. Sa tim brojem ljudi, uz napore, možemo da izađemo na kraj ali se plašim da će taj broj ponovo porasti na devet ili deset hiljada kao što je bilo prije nekoliko mjeseci”, naglasio je Stefanović.

Sa makedonskim kolegom razgovarao je i o unapređenju saradnje u zaštiti ovih država od potencijalnih terorističkih izazova na migranstkoj ruti.

”Republika Srbija je potpuno spremna na tu vrstu suradnje kao i da naše jedinice za borbu protiv terorizma i specijalne jedinice budu uključene da spriječe svaku vrstu izazova. Za to je važna dobra i pravovremena suradnja. Mi trenutno godišnje razmjenimo više od 1.300 operativnih informacija ali i kada postoji dobra volja i želja da napredujemo mislim da suradnja može dodatno da se unaprijedi”, poručio je Stefanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?