najnovija prognoza

EU predviđa brži rast ekonomije ove godine

plin
11.11.2021.
u 17:45

Ekonomija Europske unije ove će godine rasti brže nego što se očekivalo, ali visoke cijene energije, problemi u lancu opskrbe i mogućnost novog porasta zaraza Covid-19 predstavljaju značajan rizik, objavila je Europska komisija danas svoju najnoviju prognozu.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod rasti 5 posto na godišnjoj razini u EU 2021. godine, a zatim 4,3 posto u 2022. - kako u cijeloj EU, tako i u 19-članoj valutnoj eurozoni.

- Europska ekonomija kreće se od oporavka ka ekspanziji, ali se sada suočava s nekim preprekama - rekao je europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni u priopćenju, piše dpa. 

Nova prognoza za 2022. nešto je niža od posljednje prognoze Komisije iz srpnja, kada se očekivao rast od 4,5 posto. Međutim, prognoza rasta BDP-a za 2021. nešto je veća.

Uska grla i poremećaji u globalnoj opskrbi opterećuju aktivnosti u EU. Čak što više, nakon oštrog pada 2020. godine, cijene energije, posebno prirodnog plina, porasle su velikom brzinom, stoji u priopćenju Komisije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?