najnovija prognoza

EU očekuje da će eurozona ući u recesiju tijekom zime

euri
11.11.2022.
u 16:04

Europska komisija očekuje smanjenje ekonomskog rasta u eurozoni. Recesija je vrlo vjerojatna tijekom zime jer se očekuje da će inflacija potrajti duže nego što se prvobitno očekivalo. 

Europska komisija predviđa da će eurozona ući u recesiju tijekom zime, jer inflacija nastavlja rasti, prema najnovijoj ekonomskoj prognozi objavljenoj u petak.

Prognoze predviđaju da će visoki računi za energiju koji trenutno narušavaju kupovnu moć potrošača produžiti inflaciju, za koju se očekuje da će porasti na 8,5 posto ove godine, a zatim pasti na 6,1 posto sljedeće godine.

Prognoza rasta za 2023. u međuvremenu je smanjena na 0,3 posto, u odnosu na projekciju iz mjesca srpnja od 1,4 posto.

Njemačka će vjerojatno imati najlošije rezultate sljedeće godine, s predviđanjem da će se ekonomska proizvodnja zemlje smanjiti za 0,6 posto tijekom sljedeće godine, piše Deutshe Welle.

Najveća europska ekonomija najviše je ovisila o ruskom plinu prije rata u Ukrajini, i već neko vrijeme se bori s pronalaženjem alternativa ruskoj energiji.

U jesenjskoj prognozi Komisije očekuje se pad ekonomske proizvodnje u preostala tri mjeseca ove godine, kao i u prvih nekoliko mjeseci 2023.

Očekuje se da će visoke cijene energije, povećani troškovi života i kamatne stope "odvesti EU, europodručje i većinu država članica u recesiju u zadnjem tromjesečju godine", rekla je Komisija.

- Očekuje se da će se rast vratiti u Europu u proljeće, kako inflacija postepeno bude popuštala svoj utjecaj na ekonomiju - navodi se u izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?