trovanje

EU: Nove sankcije Rusiji samo nakon istrage slučaja Navalni

03.09.2020.
u 18:24

Izvršni organ EU priopćio je u četvrtak da bi blok mogao uvesti nove sankcije Rusiji tek nakon što istraga otkrije tko je odgovoran za ono što Njemačka naziva namjernim trovanjem nervnim agensom ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog.

Čelnici Europske unije nisu štedili riječi u izražavanju osude sumnjivog trovanja Navalnog, dok pozivi rastu da se kazni Rusija zbog uporabe agensa u sovjetskom stilu, iste supstance za koju Britanija navodi da je korištena protiv ruskog dvostrukog agenta u napadu u Engleskoj u 2018.

Čelnica Europske komisije, Ursula von der Leyen nazvala je to "žalosnim i kukavičkim aktom" a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je "uznemirujući".

Glasnogovornik Europske komisije, Peter Stano, izjavio je u četvrtak da za sada nikakva istraga slučaja Navalni nije u tijeku, i da Rusija treba provesti nevisnu istragu kako bi privela počinitelje pravdi, te da će blok reagirati na osnovu narednih koraka Moskve.

Merkel se suočava s pritiskom da ponovno razmotri ugovor o otvaranju plinovoda Sjeverni tok 2 zbog slučaja Navalni, dok je Kremlj odbacio optužbe da je Rusija odgovorna i tvrdi da ne vidi nikakve osnove za sankcije protiv Moskve, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije