izvješće Eurostata

Nezaposlenost u eurozoni stabilna i u ožujku

nezaposleni
ilustracija
03.05.2024.
u 17:16

Eurostat procjenjuje da je u EU u ožujku bez posla bilo gotovo 13,26 milijuna građana, od čega njih gotovo 11,1 milijun u eurozoni.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni bila je stabilna i u ožujku, a Hrvatska je pratila trend, zadržavši se ispod prosjeka na području primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u ožujku 6,5 posto, zadržavši se na razini iz veljače, pokazalo je izvješće Eurostata.

To znači da se nije promijenila od studenog prošle godine.

U EU iznosila je šest posto i bila za 0,1 postotni bod niža nego u veljači, prema revidiranom podatku.

U odnosu pak na isto razdoblje lani stopa nezaposlenosti u eurozoni manja je za samo 0,1 postotni bod, a na razini EU-a ostala je nepromijenjena, pokazuju Eurostatove tablice.

Eurostat procjenjuje da je u EU u ožujku bez posla bilo gotovo 13,26 milijuna građana, od čega njih gotovo 11,1 milijun u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u ožujku smanjen za 94 tisuće, a u EU za 74 tisuće. Na godišnjoj razini smanjio se za 51 tisuću u eurozoni, a povećao za 175 tisuća u EU.

Hrvatska ispod prosjeka

Španjolska i Grčka jedine su i u ožujku bilježile dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11,7 odnosno 10,2 posto.

Najvišu jednoznamenkastu stopu imala je ponovno Švedska, od 8,3 posto. Blizu su i Finska i Estonija gdje je iznosila 7,8 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 5,9 posto, kao i u prethodnom mjesecu, prema blago sniženoj vrijednosti, pokazuju tablice Eurostata.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku bilo 100 tisuća građana, tisuću manje nego u veljači, stoji u tablicama. U ožujku 2023. godine imala je 105 tisuća nezaposlenih.

Najbliži su Hrvatskoj u ožujku bili Cipar i Luksemburg sa stopama nezaposlenosti od šest odnosno 5,6 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su pak Češka i Poljska, od 2,9 posto. Slijede Slovenija s 3,1 posto, te Njemačka i Malta s 3,2 posto.

Dvoznamenkasta nezaposlenost mladih 

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni kliznula je na 14,1 posto, sa 14,4 posto u veljači, prema blago sniženoj vrijednosti.

U EU bila je niža za 0,1 postotni bod u odnosu na blago sniženu vrijednost u veljači, kliznuvši na 14,6 posto.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine stopa nezaposlenosti mladih u eurozoni nije se promijenila, dok je na razini EU-a u cjelini uvećana za 0,6 postotnih bodova, pokazuju tablice statističkog ureda.

Statističari procjenjuju da je u EU u ožujku bez posla bilo gotovo 2,86 milijuna mladih, od čega gotovo 2,26 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih uvećan je za 36 tisuća u eurozoni i za 150 tisuća u EU.

Najteže mladim Španjolcima i Šveđanima

Španjolska je i u ožujku, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 27,2 posto. Slijedi Švedska gdje je bez posla bila gotovo svaka četvrta mlada osoba.

Blizu su Portugal i Grčka, s 22,3 odnosno 21,1 posto, te Cipar i Italija, s 20,7 odnosno 20,1 posto. U skupini je i Luksemburg sa stopom nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina od 19,2 posto.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježile su i u ožujku Njemačka i Češka, u visini 5,8 odnosno 6,8 posto, pokazuju tablice.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obavezni dostavljati mjesečne podatke. 

U prvom ovogodišnjem kvartalu Hrvatska je bilježila 21 tisuću nezaposlenih mladih, što odgovara stopi nezaposlenosti od 18 posto, pokazuju tablice Eurostata. U četvrtom tromjesečju iznosila je 18,5 posto, potvrdio je Eurostat.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije