Britanci negoduju

EU kažnjava Britaniju, a Francusku kao propali slučaj nagrađuje

Prime Minister David Cameron visit to Age UK headquartersPrime Minister David Cameron talks to pensioners and older working people at Age UK headquarters in London.Peter Macdiarmid Photo: Press Association/PIXSELL
28.10.2014.
u 13:39

"Europska komisija kažnjava Britaniju zbog donošenja teških odluka, provedbe dugoročnog gospodarskog plana i zbog toga što ima najuspješnije gospodarstvo u EU, dok s druge strane nagrađuje Francusku zbog toga što je gospodarski propali slučaj", rekao je vođa konzervativnih eurozastupnika Syed Kamall

Velika Britanija mora uplatiti dodatnih 1,7 milijarda funti (2,1 milijarda eura) u proračun Europske unije zbog dobre situacije u svojem gospodarstvu, prenosi BBC.

To je posljedica novog izračuna EU-a, koji određuje koliko svaka država članica mora uplatiti u zajedničku blagajnu na osnovi svojeg bruto nacionalnog proizvoda (BNP).

Riječ je o otprilike petini godišnje britanske neto uplate u EU proračun od 8,6 milijarda britanskih funti.

Dodatni novac zatražen je nakon što je Eurostat, statistička agencija EK, proučio gospodarske pokazatelje država članica od 1995. i korigirao uplate svake države u zadnje četiri godine, na osnovi brzine njihova gospodarskog rasta.

Po novom izračunu, Velika Britanija i Nizozemska moraju platiti više, a Francuska i Njemačka trebale bi dobiti povrat novca.

London novac mora uplatiti do 1. prosinca. Cameron i njegov nizozemski kolega Mark Rutte razmotrit će kako bi se ta odluka EU-a mogla osporiti. Od Nizozemske se traži dodatnih 600 milijuna eura, što je Rutte ocijenio kao "neugodno iznenađenje."

Glasnogovornik Europske komisije Patrizio Fiorilli rekao je da je taj zahtjev "odraz povećanja bogatstva".

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da će London osporiti tu odluku.

Vođa konzervativnih eurozastupnika Syed Kamall rekao je da se Veliku Britaniju kažnjava zbog njezinih mjera štednje.

"Europska komisija kažnjava Britaniju zbog donošenja teških odluka, provedbe dugoročnog gospodarskog plana i zbog toga što ima najuspješnije gospodarstvo u EU, dok s druge strane nagrađuje Francusku zbog toga što je gospodarski propali slučaj", rekao je.

"David Cameron ima apsolutno pravo suprotstaviti se EU-u u tom pokušaju bestidne pljačke".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije