BRUXELLES

EU će u sljedeće četiri godine osigurati 20 milijardi za ukrajinsku obranu

20.07.2023.
u 20:24

Europska unija osigurat će 20 milijardi eura u sljedeće četiri godine za potrebe ukrajinskih vojnih snaga, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

 Borrell je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a objasnio da će unutar Europskog instrumenta za mir, iz kojeg je dosad EU vojno pomagala Ukrajini, biti zasebno poglavlje s fondom od 5 milijardi eura godišnje za sljedeće četiri godine.

 Novim fondom za obranu Ukrajine želi se osigurati sigurnost i predvidivost europske pomoći.

 Iz Europskog instrumenta za mir od veljače prošle godine do sada osigurano je 5 milijardi eura. Tim sredstvima plaćana je naknada državama članicama za oružje i streljivo koje su isporučili Ukrajini.

 Šefovi diplomacija su na svom zadnjem sastanku prije ljetne stanke razgovarali i o odnosima s Turskom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je svoj pristanak na primanje Švedske u NATO uvjetovao oživljavanjem pristupnog procesa Turske s Europskom unijom.

 Borrell je na konferenciji za novinare rekao da se ne može razgovarati samo o tome što EU očekuje od Turske, nego da treba gledati stvari s druge strane - što Turska očekuje od EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije