Federica Mogherini

EU će nastaviti raditi na očuvanju iranskog nuklernog sporazuma

30.08.2019.
u 16:56

Europska unija nastavit će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom i pozdravit će svaki potez koji bi pridonio njegovim uvjetima, izjavila je u petak šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

- Moja uloga je da očuvam punu provedbu postojećih sporazuma. Ponavljam, ako nešto drugo može da se dogradi na njih, to bi bilo pozdravljeno od Europske unije - izjavila je Mogherini novinarima tijekom sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Helsinkiju.

Nuklearni sporazum je ugrožen otkako su se Sjedinjene Države povukle iz njega u prošloj godini i ponovno su uvele ekonomske sankcije Iranu, nastojeći da prinude Teheran da pristane na šire ustupke, uključujući i limitiranje svog programa balističkih projektila. 

Nova nada u deblokiranje političkog "slijepog puta" pojavila se nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao na razgovore sa zemljom domaćinom Francuskom na sumitu G7 u Biarritzu u nedjelju.

Mogherini je odbila direktno odgovoriti zahtijevaju li Sjedinjene Države sada da Iran učini više od pristanka na zahtjeve iz postojećeg sporazuma.

- Naš rad je u tome da osiguramo puno povinovanje Irana njegovim obvezama iz nuklearnog sporazuma - kazala je Mogherini, prenosi  Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?