skupina članica

EU bi trebao "aktivno" kontrolirati koridore za ukrajinske žitarice

žito
26.09.2023.
u 17:06

Mađarska, Poljska i Slovačka jednostrano su sredinom rujna blokirale uvoz, nakon što je Europska komisija ukinula privremenu zabranu, zaključivši da su poremećaji na pet zemalja na granici s Ukrajinom "nestali".

Europska unija trebala bi "aktivno" kontrolirati "koridore solidarnosti" za tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, poručila je u utorak skupina zemalja EU-a, predlažući i da se od trgovaca traži uplata depozita za izvoz.

Ukrajina je u sporu sa skupinom susjeda u EU koje su zabranile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju od jeftinije konkurencije.

Mađarska, Poljska i Slovačka jednostrano su sredinom rujna blokirale uvoz, nakon što je Europska komisija ukinula privremenu zabranu, zaključivši da su poremećaji na pet zemalja na granici s Ukrajinom "nestali".

Privremena europska zabrana uvoza obuhvaćala je ukrajinsku pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i sjemenke suncokreta.

Ukrajina se pak obavezala nakon isteka europske zabrane uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica. Prošli tjedan najavili su pak tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog jednostrane zabrane uvoza.

Ministri poljoprivrede Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke sastali su se u utorak i razgovarali o mjerama na razini EU-a.

"Više bismo voljeli pronaći zajedničko rješenje za cijelu Uniju", rekao je nakon sastanka češki ministar poljoprivrede Marek Vyborny. 

"Zajedno pozivamo Europsku komisiju da aktivno kontrolira učinkovitost koridora solidarnosti", kazao je Vyborny.

Nakon izlaska Rusije iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda jamčio siguran izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko luka na Crnom moru, EU je uspostavio "koridore solidarnosti" kako bi otvorio alternativnu rutu za njihovu isporuku.

Četiri zemlje suglasne su i da bi Komisija trebala razmotriti i prijedlog koji bi trgovcima nalagao uplatu depozita za izvoz, naveo je češki dužnosnik. Novac bi im bio vraćen kada se utvrdi da su proizvodi napustili Europu i krenuli prema krajnjim odredištima, objasnio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije