26. i 27. travnja

Erdogan u službenom posjetu Hrvatskoj krajem travnja

Recep Tayyip Erdogan
18.04.2016.
u 16:20

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovat će u službeni posjet Hrvatskoj krajem travnja, objavio je u ponedjeljak njegov ured.

 Erdogan će boraviti u dvodnevnom posjetu Zagrebu 26. i 27. travnja. Iako pojedinosti nisu objavljene, može se pretpostaviti da će se Erdogan sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima te razgovarati o bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje, o migrantskoj krizi, zatvaranju balkanske rute, sporazumu EU-Turska o povratku migranata i izbjeglica te o pregovorima o pristupanju Turske Europskoj uniji.

 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s turskim predsjednikom na marginama godišnjeg Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu u studenome prošle godine i tom prigodom Erdogan je najavio skori uzvratni službeni posjet Hrvatskoj.

 Dvoje predsjednika tada se složilo da su odnosi između dviju država snažni i prijateljski te dodatno učvršćeni savezništvom u NATO-u, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Predsjednica je rekla da Hrvatska podupire približavanje Turske Europskoj uniji te da joj je spremna pomoći prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa.

 Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio je u službenom posjetu Turskoj 2011. na poziv tadašnjeg turskog predsjednika Abudllaha Gula.

 Prije Hrvatske, Erdogan će posjeti Azerbajdžan 25. i 26. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije