RUSKI ČELNIK KRITIZIRAO ZAPAD

Engleski stručnjaci o Putinovu govoru: Prijetnje nuklearnim oružjem suptilnije su nego prije

21.02.2023.
u 12:21

Andrew Roth, Guardianov dopisnik iz Moskve, rekao je: "Ovo je krajnje konzervativan govor s obzirom na stres koji je Putin stavio na svoju zemlju pokretanjem invazije Ukrajine punog opsega. Nema novih ideja, nema velikog plana, nema kraja rata. On se kladi na stabilnost, ali izgleda kao stagnacija"

Vladimir Putin je upozorio na "globalni sukob" u Trećem svjetskom ratu te suptilno izrekao nuklearnu prijetnju tijekom svog današnjeg govora. Ruski predsjednik je zaprijetio da će rat prenijeti preko granice i čini se da daje naznake mogućeg opravdavanja upotrebe nuklearnog oružja u svom govoru o stanju nacije uoči godišnjice rata u Ukrajini, prenose engleski mediji.

Putin je kritizirao Zapad optuživši ga da nastoji pretvoriti rat u "globalni sukob", a svoju invaziju na susjeda često je pravdao optužujući zapadne zemlje da prijete Rusiji: “Oni su započeli rat. I koristimo silu da to okončamo". U svom prvom izravnom upozorenju, rekao je: "Što više zapadnih sustava dugog dometa bude isporučeno Ukrajini, to ćemo dalje biti prisiljeni pomaknuti prijetnju s naših granica". Također je koristio izraze koji ukazuju da bi poraz u Ukrajini opravdao upotrebu nuklearnog oružja.

Keir Giles, stručnjak za sigurnosna pitanja koja utječu na Rusiju, rekao je za Mirror da su Putinove prijetnje uporabom nuklearnog oružja bile suptilnije nego što smo čuli prije, ali su i dalje prisutne.

"Njegov zaobilazni jezik oslanjao se na ključne fraze iz ruske vojne doktrine kako bi neizravno zaprijetio nuklearnim posljedicama ako Rusija bude poražena u Ukrajini. Rekao je da pozivi Zapada na 'strateški poraz Rusije' znače da žele pretvoriti lokalni sukob u globalni sukob. A to znači da će Rusija 'odgovoriti u skladu s tim jer tada govorimo o postojanju naše zemlje' - što je ključni kriterij u ruskoj doktrini kada se može upotrijebiti nuklearno oružje“, rekao je Glies.

"To je šifrirana poruka s namjerom da ponovno odvrati zapadne podupiratelje od pružanja bitne ratne potpore Ukrajini koja joj je potrebna da rat dovede do kraja", dodao je.

Andrew Roth, Guardianov dopisnik iz Moskve, rekao je: "Ovo je krajnje konzervativan govor s obzirom na stres koji je Putin stavio na svoju zemlju pokretanjem invazije Ukrajine punog opsega. Nema novih ideja, nema velikog plana, nema kraja rata. On se kladi na stabilnost, ali izgleda kao stagnacija".

Neki od uglednika prikazanih na ruskoj televiziji u publici za Putinov govor uključuju Dmitrija Medvedeva, potpredsjednika Putinovog Vijeća sigurnosti, Igora Sečina, moćnog šefa naftnog diva Rosnefta, patrijarha Kirila iz Ruske pravoslavne crkve i Antona Siluanova koji je ministar financija.

Započeo je Putin govor rekavši da se obraća naciji u vrijeme "najvažnijih povijesnih događaja koji određuju budućnost naše zemlje i našeg naroda" i inzistirao je na tome da je njegova odluka o invaziji prije godinu dana bila opravdana.

"Korak po korak, pažljivo i dosljedno ćemo izvršavati sve svoje zadaće", rekao je Putin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije