NA POSTROJAVANJU

EKSKLUZIVNI VIDEO Večernji prvi na obuci oružanih snaga Kosova

Foto: Hassan Haidar Diab
1/5
27.10.2018.
u 14:28

Dva dana nakon što je kosovski parlament izglasao zakon o osnivanju vojske ekskluzivno smo posjetili novu vojarnu “Vojnici NATO-a” u mjestu Istoku i saznali da Kosovari planiraju u sljedeće tri godine u obranu uložiti 300 milijuna eura

Vidite, sve što radimo je po standardima NATO-a, odmah nam je dao do znanja general-brigadir Fadil Hadergjonaj napominjući kako mu je drago što smo došli u novu vojarnu “Vojnici NATO-a” u mjestu Istoku na sjeverozapadu Kosova, gdje upravo počinje obuka buduće vojske Kosova. 

Unatoč protivljenju jednog dijela međunarodne zajednice, kao i Beograda te prigovorima srpske manjine koja tvrdi da je takav potez nelegalan, parlament Kosova, koje je dosad imalo zaštitu NATO-ovih snaga, glasao je za uspostavu vojske od 5000 vojnika. Tri zakona koja je kosovska vlada predložila pri prvom čitanju unaprijedili su ovlasti lako naoružanih kosovskih snaga sigurnosti prema transformaciji u vojsku, što je potez koji zaobilazi potrebu mijenjanja Ustava.   

Sigurnosne snage Kosova dosad su imale ograničene misije. Zasad je čuvanje integriteta i suvereniteta Kosova bila zadaća samo snaga NATO-a (KFOR) na Kosovu koje imaju 4000 vojnika na tom teritoriju. Snage KFOR-a ondje su prisutne gotovo dva desetljeća nakon završetka rata na Kosovu, kada su snage Sjevernoatlantskog saveza zračnim napadima zaustavile ubijanje i protjerivanje albanskih civila koje su provodile srpske snage. 

Međutim, sada nakon transformacije sigurnosnih snaga u vojsku, čuvanje integriteta i suvereniteta Kosova bit će zadatak Oružanih snaga Kosova. Prema planu Marttija Ahtisaarija, Kosovo ja imalo pravo na oružane snage koje su naoružane samo lakim naoružanjem i broje 2500 vojnika u aktivnom sastavu i 800 vojnika pričuvnog sastava.

Ulazak u bazu

Nakon rata na Kosovu 1999. godine, UN-ovom rezolucijom broj 1244 na Kosovu je uspostavljena privremena administrativna misija Ujedinjenih naroda uz sigurnosnu potporu KFOR-a koji je došao na Kosovo 12. lipnja 1999. pod mandatom UN-a. Kosovo je proglasilo nezavisnost u veljači 2008. godine i već 21. siječnja 2009. osnovane su snage sigurnosti Kosova kojima su pomogle zemlje NATO-a, SAD je donirao vojne uniforme, Njemačka vojna vozila.

Nakon osnivanja, Slovenija je donirala 30.000 eura. Kosovske sigurnosne snage su dosad raspolagale s pješačkim oružjem, odnosno standardnim jurišnim puškama, ručnim raketnim bacačima, džipovima Land Rover Defender, američkim Hummerima i turskim oklopnim transporterima Otokar Kobra.

Nova zakonska rješenja im omogućavaju da nabave oružje u skladu s mogućnostima, odnosno koliko imaju novca u budžetu. Kosovo je pripremilo čak 300 milijuna eura za kupnju oružja i opreme i obuku pripadnika Oružanih snaga Kosova u sljedeće tri godine. 

Dva dana nakon što je kosovski parlament izglasao zakon o osnivanju vojske Kosova, reporteri Večernjeg lista ekskluzivno su posjetili novu vojarnu gdje su stacionirane glavne i udarne brigade buduće vojske Kosova. Među njima je i elitna brigada za brzu intervenciju Vukovi koja nam je omogućila prisustvovanje na vojnim vježbama kako bismo se uvjerili da su snage buduće vojske Kosova spremne na sve nedaće s kojima bi se mogle suočiti, od prirodnih nepogoda do terorističkih napada te moguće ugroze suvereniteta i integriteta Republike Kosovo.

Sam ulazak u bazu daje dojam ulaska u bilo koju američku ili NATO-ovu bazu, od provjere do vojne uniforme, naoružanja i samoga izgleda vojnika. U vojarni nas je dočekao general-brigadir interventne jedinice Vukova, Fadil Hadergjonaj.

– Vjerujte mi, imate privilegije, jer da niste iz Hrvatske, pitanje je biste li ušli u bazu – pomalo kroz smiješak kazao je Fadil napominjući kako smo došli u pravo vrijeme jer ćemo moći vidjeti protuterorističke vježbe i likvidaciju terorista, dodajući da će biti pucnjave, ali neopasne za nas. 

Došli smo na postrojavanje jedinice i jedva uspjeli pripremiti fotoaparate i kamere kada su se grupe počele odvajati i trčati na sve strane radeći svaka svoje vježbe i zadatke. Uz vojne vježbe spremnosti, puzanje, trčanje, preskakanje prepreka i vježbe osiguranja terena, najzanimljivija nam je akcija bila likvidacija terorista koja je, gledajući sa strane, bila kao prava.

Kao ratni reporter, boravio sam na raznim ratištima i gledajući te vježbe mislio sam da sam u pravoj akciji s obzirom na silinu pucnjeva, rastrčanost i komešanje vojnika. Odjednom dolaze oklopna vozila iz kojih istrčavaju vojnici raspoređujući se i zauzimajući borbene položaje kako bi neutralizirali dva terorista koji su ušli u vojarnu.

Bilo ih je impresivno gledati, odlučnost, spremnost i znanje. U namjeri da priđemo što bliže, vojnici su nas udaljavali kao da smo u realnoj situaciji, a ne samo na vježbi. Nakon završetka razgovarali smo s pojedinim vojnicima. Zanimljivo je da su svi vojnici mlađe dobi, a među njima ima i mnogo žena koje su ravnopravno sudjelovale u vježbama.

Argjend Lokaj (22), zamjenik zapovjednika brigade Vukovi, kazao je da se mnogi mladi Kosovari žele pridružiti vojnim postrojbama, ali, nažalost, nema toliko kapaciteta. 

– Nama vojska znači sve, ponos, čast i identitet. Moji roditelji bili su u OVK-u koji je Kosovo oslobodio, a nama je sada zadatak da tu slobodu i neovisnost očuvamo. Ni u jednom trenutku nisam se dvoumio. S 18 sam godina otišao sam na obuku i uz puno truda i ulaganja stekao veliku afirmaciju i danas sam postao zamjenik zapovjednika brigade Vukovi, najelitnije postrojbe na Kosovu. Nema većeg ponosa od nošenja uniforme vojske Kosova – govori Argjend ističući kako je mnogo znanja stekao i na obuci i tijekom obrazovanja u Hrvatskoj.

Pokrivamo cijelu državu 

– Puno hvala Hrvatskoj. Uz Amerikance, Hrvati nam najviše pomažu i educiraju nas. Imaju osjećaj i razumijevanja za nas jer imamo isti ratni put koji smo morali proći da bismo danas bili slobodni i neovisni. Naši su sunarodnjaci dali krv i život za slobodu i mi to moramo čuvati. Nikoga nećemo napadati, ali braniti se hoćemo, do zadnje kapi krvi, kao i naši osloboditelji – s ponosom govori zamjenik zapovjednika Argjend Lokaj. U brigadi Vukovi mnogo je žena, a jedna od njih je i 23-godišnja Jeta koja se oružanim snagama pridružila prije tri godine.

– Nije to ništa čudno ni neobično. Zašto ne bih i ja tu stajala s puškom? – odgovorila je Jeta na naše pitanje zašto se kao žena odlučila pridružiti vojsci.

– Domovina ne pita za spol i dob. Svi smo tu da služimo svom narodu i svojoj zemlji. Iako sam žensko, kako uvijek svi naglašavaju, nema razlike kad primite pušku i idete na zadatak. Ispunim svoje obveze i zadatke, uvijek uspješno i u zadanom vremenu. Hvala mojim kolegama koji su mi velika podrška, ne samo meni već svim kolegicama, pripadnicama oružanih snaga Kosova – ponosno govori Jeta. 

Fadil Hadergjonaj, general-brigadir interventne jedinice Vukova, objasnio je da u sklopu brigade imaju tri bojne. – Prva bojna raspoređena je na području Gnjilana. Zona odgovornosti te bojne je istočni dio Kosova i dio središnjeg Kosova. Druga bojna, koja je u ovoj bazi, ima zonu odgovornosti na jugozapadnom dijelu Kosova. Treća bojna je smještena u Mitrovici a zona odgovornosti joj je sjeveroistočni dio Kosova. Tako da naša brigada pokriva cijeli teritorij Kosova a svaka bojna ima podjednak teritorij koji pokriva i brine se za njegovu sigurnost – govori Hadergjonaj ističući da je brigada u fazi obuke.

– Osnovni pravci obuke su pripremanje dobro obučenih vojnika koji rukovode jedinicom. Što se tiče kadrovskog pitanja, smatram da stojimo jako dobro. Sada imamo i vojnu akademiju, centar za sveučilišne studije u Prištini, odakle dolaze novi, školovani časnici. Njihov program školovanja traje četiri godine nakon čega dobivaju prvi časnički čin potporučnika i rasporede se po jedinicama. Imamo neki godišnji plan koji smo podijelili u tri faze obuke. Prva faza traje četiri mjeseca tijekom kojih vojnici prolaze obuku počevši od individualne do nivoa satnije. Obuka završava vježbom koju organiziramo na terenskim uvjetima koji su izazovni za vojnike. Druga faza je priprema obuke pojedinca za punu spremnost krizne situacije poput prirodne katastrofe. U treću fazu pripada sustav obuke dnevnih zadaća od straže nadalje. Te faze također završavaju velikom vježbom na razini satnije i na kraju na razini bojne. Sama brigada je približno polovica sigurnosnih snaga Republike Kosovo i smatra se jednom od najvažnijih brigada u sustavu obrane. Izrazito je dobro obučena i spremna za svaki izazov – govori Hadergjonaj otkrivši nam kako je njihova bojna ove godine bila na vježbama i s drugim stranim vojnicima te pokazala veliku obučenost i spremnost.

Fadil Hadergjonaj, general-brigadir interventne jedinice Vukova, objasnio je da u sklopu brigade imaju tri bojne.

– Prva bojna raspoređena je na području Gnjilana. Zona odgovornosti te bojne je istočni dio Kosova i dio središnjeg Kosova. Druga bojna, koja je u ovoj bazi, ima zonu odgovornosti na jugozapadnom dijelu Kosova. Treća bojna je smještena u Mitrovici a zona odgovornosti joj je sjeveroistočni dio Kosova. Tako da naša brigada pokriva cijeli teritorij Kosova a svaka bojna ima podjednak teritorij koji pokriva i brine se za njegovu sigurnost – govori Hadergjonaj ističući da je brigada u fazi obuke.

– Osnovni pravci obuke su pripremanje dobro obučenih vojnika koji rukovode jedinicom. Što se tiče kadrovskog pitanja, smatram da stojimo jako dobro. Sada imamo i vojnu akademiju, centar za sveučilišne studije u Prištini, odakle dolaze novi, školovani časnici. Njihov program školovanja traje četiri godine nakon čega dobivaju prvi časnički čin potporučnika i rasporede se po jedinicama. Imamo neki godišnji plan koji smo podijelili u tri faze obuke. Prva faza traje četiri mjeseca tijekom kojih vojnici prolaze obuku počevši od individualne do nivoa satnije. Obuka završava vježbom koju organiziramo na terenskim uvjetima koji su izazovni za vojnike. Druga faza je priprema obuke pojedinca za punu spremnost krizne situacije poput prirodne katastrofe. U treću fazu pripada sustav obuke dnevnih zadaća od straže nadalje. Te faze također završavaju velikom vježbom na razini satnije i na kraju na razini bojne. Sama brigada je približno polovica sigurnosnih snaga Republike Kosovo i smatra se jednom od najvažnijih brigada u sustavu obrane. Izrazito je dobro obučena i spremna za svaki izazov – govori Hadergjonaj otkrivši nam kako je njihova bojna ove godine bila na vježbama i s drugim stranim vojnicima te pokazala veliku obučenost i spremnost.

Rame uz rame

- Ove je godine naša bojna bila na vježbama u kojima je sudjelovalo još sedam stranih vojska, iz Hrvatske, SAD-a, Albanije, Makedonije, Crne Gore, i svi oni bili su dio naše vježbe koja je trajala desetak dana. To je bila prva vježba te razine u multinacionalnoj sredini gdje su naši vojnici imali zadatak planiranja i izvršenja. Mogu reći da smo ostavili jako dobar dojam. Također ove godine, kao brigada imali smo nekoliko aktivnosti izvan Kosova, dva puta u Albaniji gdje smo izvršavali neke vježbe, zatim vježbu koju je bila organizirala Velika Britanija i u kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici. Naši su vojnici rame uz rame s hrvatskim vojnicima izvršili sve zadatke. Pokazali smo jako visoku razinu spremnosti i odgovornosti – ponosno je govorio Hadergjonaj ističući kako su sigurnosne snage sudjelovale i na dva vojna natjecanja te postigle velik uspjeh i iz Velike Britanije donijele zlato, čime se posebno ponose jer su sudjelovali u konkurenciji više od sto stranih jedinica.

– Sada smo u tranziciji i izvršavamo neophodne pripreme u tom smjeru. Trenutačna misija brigade je da pomaže lokalnim institucijama u kriznim stanjima, bile to prirodne katastrofe ili teroristički napadi ili bilo kakve druge neprijateljske prijetnje. Mi omogućujemo zonu sigurnosti koju moramo osigurati. Nakon transformacije iz sigurnosnih u oružane snage ili vojsku preuzet ćemo od KFOR-a zadatak čuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo – govori Hadergjonaj.

– Što se tiče doprinosa Hrvatske, mogu vam reći da je bio izuzetno važan i velik od samog početka, savjetnici su kod nas na Kosovu bili u većem broju, ali i sada su tu kao dio KFOR-a. Naša ministarstva obrane imaju sporazum i godišnji bilateralni plan kojim imamo dosta aktivnosti, šaljemo naše časnike i dočasnike na školovanje i tečajeve u Hrvatsku na svim razinama. Šaljemo i cijele ekipe koje odlaze na obuku, a dolaze i ekipe iz Hrvatske vojske koje organiziraju razne tečajeve za našu vojsku – dodao je, napominjući kako nikada nije bilo prepreka ni rezervi glede suradnje Kosova s Hrvatskom. Glavni načelnik stožera vojske Republike Kosovo, Rrahman Rama, kazao je da već 20 godina rade na ustroju vojske Republike Kosovo.

Novo poglavlje obrane

– Sada radimo na transformaciji sigurnosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova i očekujemo da cijeli proces bude završen do kraja godine. Otvorit će se novo poglavlje za obrambene i sigurnosne snage Kosova. Najveći problem u transformaciji sigurnosnih snaga u vojsku imali smo sa srpskom listom koja se protivila. Bez nje se nije mogao promijeniti Ustav. Mi kao ministarstvo obrane uputili smo zakon vladi Kosova, a ona ga je redovnom procedurom usvojila i uputila u parlament, gdje je također usvojen. Tom transformacijom neće biti puno promjena jer smo mi od početka bili vojska. Ali sada, država Kosovo više će se oslanjati na vojsku Kosova nego na međunarodne snage na Kosovu – govori načelnik stožera Rrahman Rama ističući kako je za njih kao mladu državu to izuzetno važno jer je stvaranje vojske prvi korak prema članstvu u NATO-u i EU.

– Naša se obuka od početka svodila na to da bude u standardu NATO-a. Na osnovi svih analiza koje smo napravili s prijateljima iz NATO-a, što se tiče strateške sigurnosti, imat ćemo pet tisuća aktivnih i tri tisuće pričuvnih vojnika. Za sve to imamo i punu potporu gotovo svih članica NATO-a. Izradili smo dugoročni plan koji će trajati deset godina. Naša vojska bit će sastavljena od svih građana Kosova i bit će u službi cijelog naroda na Kosovu bez razlike na etničku i vjersku pripadnost i čuvat će suverenitet i integritet Republike Kosovo. U redovima kosovske vojske ima deset posto pripadnika drugih etničkih skupina, Srba, Bošnjaka, Goranaca, Roma... Nažalost, taj postotak bio je i veći, ali zbog pritisaka iz Beograda mnogi su pripadnici oružanih snaga Kosova iz redova srpske etničke manjine napustili vojsku. Bez obzira na to, naš je cilj stvoriti multietničku vojsku – kazao je načelnik stožera Rrahman Rama naglasivši kako će vojska imati isključivo kapacitete obrane jer zasigurno nikoga neće napadati već će samo braniti svoju zemlju od mogućih neprijatelja.

– Kako sam i rekao, osnovani smo po standardima NATO-a, imamo više od osam posto žena u svojim redovima. Taj ćemo postotak s vremenom povećavati. Sve one redovito i kvalitetno obavljaju svoje zadatke i nema nikakve razlike između muškaraca i žena. Što se tiče regrutacije vojske, s time nemamo problema. Na svaki naš poziv odazove se i 20 puta više ljudi nego što se traži, što mi je izuzetno drago. Kosovari imaju svijest da je Kosovo teško došlo do slobode i samostalne države i to moramo očuvati – zaključio je načelnik stožera Rrahman Rama.

Videomožete pogledati OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije