WHO

Ebola više ne predstavlja globalnu prijetnju

ebola
29.03.2016.
u 21:18

"Epidemija ebole u zapadnoj Africi više ne predstavlja prijetnju za javno zdravlje na međunarodnoj razni", izjavila je Margaret Chan, direktorica WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da ebola u zapadnoj Africi više ne predstavlja globalnu prijetnju za zdravlje ljudi, iako je od tog virusa u Gvineji u ožujku umrlo pet ljudi.

"Epidemija ebole u zapadnoj Africi više ne predstavlja prijetnju za javno zdravlje na međunarodnoj razni", izjavila je Margaret Chan, direktorica WHO na konferenciji za novinare i tako ukinula globalnu uzbunu proglašenu u kolovozu 2014.

Odbor za hitne situacije WHO-a je ranije u utorak održao telekonferenciju s predstavnicima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, trima  najpogođenijim zemljama.

Epidemija je u prosincu 2013. izbila u Gvineji i bila je najgora od otkrića tog virusa u središnjoj Africi 1976. Potom se proširila na Liberiju i Sijera Leone, pa je u tim trima zemljama bilo koncentrirano više od 99 posto oboljelih. Prema službenim podacima umrlo je 11.300 zaraženih od 28.000 zabilježenih slučajeva.

Chan je priznala da su te tri zemlje i dalje osjetljive na moguće ponovne pojave bolesti, kao Gvineja gdje je pet osoba umrlo od 16. ožujka.

Ona je ponovila da je oprez ključan u odgovoru na moguće nove slučajeve. "Posebno je važan brz odgovor kako bi se izolirani sučajevi mogli tretirati bez kašnjenja", zaključila je Chan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije