Pad Ruskog aviona

Džihadisti objavili snimku hvatanja i ubojstva pilota

zrakoplov
Foto: VL FOTO
1/2
Autori: VLm, Kurir
24.11.2015.
u 11:47

Dvojica ruskih pilota koji su danas oboreni na sirijsko- turskoj granici uhvatili su džihadisti koji su snimku hvatanja objavili na društvenim mrežama.
Prema posljednjim informacijama pilote Suhoja uhvatili su navodno Turkmeni koji se bore u redovima džihadista, a objavljen je i video, te se čeka potvrda autentičnosti. Sudbina pilota još uvijek nije poznata,ali prema neslužbenim informacijama jedan je odmah ubijen, a sudbina drugog pilota je još uvijek nepoznata.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su u potragu za pilotima krenuli i ruski borbeni helikopteri sa aerodroma u Latakiji.
Turska novinska agencija Dogan News objavila je snimak navodno ruskih helikoptera koji pretražuju teren u potrazi za pilotima oborenog Suhoja.
Međutim samo sat- dva poslije obaranja na društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodno ubijenog ruskog pilota čiju letjelicu su oborili turski lovci.
Naime suhoj je oboren dok je letio na visini od 6.000 metara, a inače ovo je prvi put od postojanja NATO pakta da je jedan od članica oborila ruski borbeni avion.

- Upravo sam se sastao s ministrom inozemnih poslova Turske Feridunom Sinirlioglom da razgovaramo o vojnoj akciji Ruske Federacije u i oko Sirije. 
Tema razgovora uključili su neprihvatljiva kršenja turskog zračnog prostora od strane ruskih borbenih aviona, priopćilo je generalni tajnik NATO Jens Stoltenberg.

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka zračne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika. U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promjenljivom geometrijom krila, koji je korišten i za izviđanje i elektronsko ratovanje. Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primjeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letjelica tog tipa u ruskim zračnoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici. Proizveden  je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan). Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona. Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Afganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji "Pustinjska oluja" u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?