Moderna i Pfixer

Dvije farmaceutske tvrtke ušle u odlučujuću fazu testiranja cjepiva protiv koronavirusa

cjepivo
28.07.2020.
u 10:54

Dvije američke farmaceutske tvrtke Moderna i Pfizer objavile su da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva protiv koronavirusa na 30.000 stanovnika, koja bi mogla omogućiti dobivanje regulatornog tijela te raširenu upotrebu do kraja ove godine, prenosi Klix.ba.

The Washington Post piše da je riječ o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja koronavirusa, što je učvrstilo nade da će efikasno cjepivo zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za cjepivo se oslanjaju na novu tehnologiju koja omogućava brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo "uči" imunološki sustav da prepozna i neutralizira koronavirus oponašanjem njegove površine.

Farmaceutska tvrtka Moderna je od američke vlade za razvoj cjepiva dobila gotovo milijardu dolara. Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji cjepiva za 50 milijuna ljudi ako se pokaže da je ona efikasna. 

Pfizer je priopćio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u listopadu zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepivo za 50 milijuna pacijenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije