ZAPAD 17

Dužnosnici sa Zapada: Rusi 'podižu' 100.000 vojnika. Rusija: Neće ih biti više od 13 tisuća

24.08.2017.
u 14:19

Ruska administracija kaže da se radi o uobičajenoj vježbi, koje održavaju svake četiri godine, a planirana je mnogo prije nego im je SAD nedvno uveo nove sankcije.

Rusija priprema vojnu vježbu za koje mnogi Zapadni mediji i stručnjaci tvrde da će biti najveća od završetka Hladnog rata, a dogodit će se u jeku najzategnutijih odnosa Rusije i zapadnih država. 

Zapadni dužnosnici i analitičari procjenjuju da će u vježbi Zapad 17 na području Bjelorusije, Kalinjingrada i Rusije sudjelovati oko 100 tisuća vojnika i pratećeg osoblja, piše Guardian. No, iz službene Moskve tvrde da će broj biti znatno manji. 

" NATO će pomno pratiti Zapad 17"

Ruska administracija kaže da se radi o uobičajenoj vježbi, koje održavaju svake četiri godine, a planirana je mnogo prije nego im je SAD nedvno uveo nove sankcije. Iz NATO-a tvrde kako nemaju namjero dopremiti više vojnika diljem ruske granice tijekom vježbe koja bi se trebala održati od 14. do 20. rujna. 

- NATO će pomno pratiti Zapad 17, ali ne planiramo neke veće manevre tijekom te vježbe - kazao je dužnosnik NATO-a. - Svi koji žive blizu u zapadnom vojnog okruga su zabrinuti jer su čuli o kako velikoj vježbi se radi - rekao je tijekom konferencije za medije u srpnju u Mađarskoj zapovjednik američke vojske u Europi, general poručnik Ben Hodges. 

Rusija nije službeno objavila koliko vojnika će sudjelovati u vježbi, ali je ruuski veleposlanik pri UN-u Aleksander Gruško rekao kako ne planiraju da niti u jednom manevru nemaju više od 13 tisuća vojnika. Prema međunarodnim propisima, to je ograničenje koje ne smiju prijeći kako jer bi u protivnom marali dopustiti drugim državama da nadgledaju vježbu. 

Teoretski, Rusija vježbu može podijeliti na nekoliko područja, kako niti u jednom ne bi imali više od 13 tisuća vojnika. Zapadni analitičari su kazali da je u vjžbi Zapad 2013. godine sudjelovalo oko 70 tisuća vojnika i popratnog osoblja, iako je Rusija nakon vježbe informirala NATO da nisu prešli brojku od 13 tisuća.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?