Najgora suša u 70 godina

Dramatični prizori: Jedna od najvećih rijeka u regiji ostaje bez vode

29.06.2022.
u 20:30

Samo nekoliko sati vožnje od Slovenije udaljeno je područje koje se bori s najgorom sušom u posljednjih 70 godina. Vode ponestaje. Moćna rijeka Po, najveća u Italiji, neprepoznatljiva je. Presušena je na nekoliko mjesta, a suša je toliko jaka da mjerne stanice pokazuju vrijednosti u koje je teško vjerovati. Italija je na rubu izuzetno dramatične ekološke i ekonomske situacije. Najgore je upravo u nizinama rijeke Po, gdje je krenula i ekipa N1.

To područje je važno za hranu kako za Italiju, tako i za Europu. A sada postoji prijetnja da će tamošnji poljoprivrednici proizvoditi čak za trećinu manje hrane, dok bi ona koju proizvedu mogla biti skuplja i do 70 posto. Poljoprivrednici gledaju u nebo i mole za obilnu kišu. Ali za kraj lipnja se predviđaju temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva.

U Italiji su zbog izuzetno teške suše upaljeni svi alarmi. Neke talijanske pokrajine već su proglasile izvanredno stanje. Niski vodostaji i visoke temperature, koje će krajem lipnja premašiti 40 Celzijevih stupnjeva, gurnule su Italiju na rub katastrofalnih ekoloških, a time i ekonomskih uvjeta. Hitno moramo razumjeti i shvatiti da klimatska kriza već jako konkretno utječe na naš svakodnevni život, zadnjih tjedana upozroavaju talijanski stručnjaci.

Najalarmantnija situacija je na talijanskom sjeveru, samo nekoliko sati vožnje od Slovenije. U nizinama najduže talijanske rijeke, i ujedno jednog od najvećih i najmoćnijih europskih vodotoka, bijesni najgora suša u posljednjih 70 godina. Rijeka Po ostaje bez vode. Pitka je već ugrožena. Na području ovog 650 kilometara dugog talijanskog ogromnog riječnog toka živi 16 milijuna ljudi, što je skoro četvrtina talijanske populacije.

Osim toga, Dolina Poa je ključno talijansko poljoprivredno područje, važno ne samo za Italiju i njen BDP, kojem regija rijeke Po doprinosi čak 40 posto, već i za Europu u cjelini zbog svoje ogromne proizvodnje hrane. Tamo su beskrajna polja kukuruza, pšenice, ogromne plantaže rajčice i drugih usjeva, u koje sada poljoprivrednici gledaju sa strahom, jer više ne znaju da li će uspjeti zaliti i spasiti barem nešto od njih.

“Nešto ovako se prvi put dogodilo”, rekli su ekipi N1 dok su opisivali posljedice suše, kakve ne pamte.

Kakva je situacija, možete pogledati i u video reportaži N1 na vrhu ovog članka.

Nivo rijeke Po je na pojedinim mjestima pao i za sedam metara

Upravo zbog rijeke Po, područje na sjeveru zemlje doprinosi čak trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje i stoga je jako važno za cijeli stari kontinent. Ali posljednjih tjedana rijeka Po je neprepoznatljiva. Presušuje na nekoliko mjesta, a suša je toliko jaka da mjerne stanice pokazuju vrijednosti u koje teško možeš vjerovati.

Nivo rijeke je na najnižem povijesnom nivou. Na nekim mjestima je niža i za četiri metra, a na najugroženijim područjima na ušću je čak i nevjerovatnih sedam metara ispod normalnog nivoa.

Grad Ferrara je od ušća rijeke u Jadransko more udaljen manje od stotinu kilometara. Kada smo Denis Sadiković, snimatelj i fotograf N1, i ja prošetali tamo, izdaleka i golim okom bilo je jasno šta su uzrokovali tjedni bez kiše. U Ferrari je, naime, krajem svibnja zadnji put obilnije padala kiša.

Duž riječnih obala prostiru se veliki predjeli pijeska i mulja, a samo trag koji je rijeka ostavila podsjeća na uobičajeni vodostaj. Situacija je slično dramatična svuda u Emiliji Romagni, Lombardiji, Veneciji, Pijemontu i drugim područjima kojima prolazi rijeka Po.

Hodali smo do mjesta gdje je donedavno bilo dno rijeke

Nizak vodostaj još je vidljiviji u slijepim rukavima koje rijeka formira na krivudavom putu prema delti. Jedan od njih nalazi se odmah pored Gualtierija, koji krije neke znamenitosti. U ovom rukavu je tijekom Drugog svjetskog rata potonuo brod. Zibello, kako su ga nazvali, uzele su dubine Poa 1943. godine, a posjetitelji su kasnije potopljeni brod jedva mogli vidjeti, jer su iz vode virili samo pramac i prednji dio palube.

Danas, kada je vodostaj rijeke na kritično niskom nivou, Zibello se pojavljuje u gotovo cijeloj svojoj veličini. Vidi se cijela paluba na kojoj su još za vrijeme rata bila natovarena drva, bočni prozori, pa čak i zahrđalo sidro, koje još uvijek visi sa strane.

Jak pad nivoa rijeke doveo je i kanue i manje čamce na suho, koji usamljeno leže na muljevitoj obali. Jasno se vidi kako se voda postepeno povlačila. Na udaljenijim mjestima je nekadašnje riječno dno već suho i zbijeno, a uz pukotine leže školjke. Denis i ja smo hodali po njemu. Tamo, gdje je još donedavno bilo riječno dno.

Kiša nije padala već 120 dana

U malom gradiću Casalmaggiore razina rijeke je opala za četiri i pol metra. Pijesak se na pojedinim mjestima rasprostire sve do sredine riječnog korita, gdje čovjek sada može doći bez da smoči noge. Spori tok najduže talijanske rijeke najbolje se vidi upravo na tom mjestu, gdje bi u normalnim uvjetima voda svima glatko prelazila preko glave.

Meuccio Berselli, glavni tajnik mjerne stanice za slivno područje rijeke Po, prvi je čovjek institucije koja se brine o području rijeke od njenog izvora u Alpama do njenog ušća na istoku, a za N1 je pojasnio da je ova hidrološka kriza toliko jaka iz tri razloga.

“Prvi je nedostatak snijega. Zimi na Alpama nije bilo dovoljno snijega, snijeg je pokrio 60 do 70 posto manje površina u odnosu na dugogodišnje prosjeke”, rekao je pa dodao da se snježni pokrivač, koji je veoma važan za Po, nije dovoljno dugo zadržao u zadovoljovajućoj mjeri i sada ne napaja rijeku. Upravo zbog nedostatka snijega, Europski opservatorij za sušu je u izvješću za ožujak upozoravao na mogućnost velike krize, javlja N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?