novi bombaški napad u turskoj

Djevojka se raznijela ispred džamije, ozlijeđeno najmanje 7 osoba

napad
27.04.2016.
u 19:14

U samoubilačkom napadu u turističkom dijelu grada Burse, na sjeverozapadu Turske, u srijedu je bombašica samoubojica ranila najmanje 7 osoba kada se je raznijela, naveo je službeni izvor.

"Jedan neimenovani sigurnosni izvor je potvrdio da se radi o samoubilačkom napadu. Eksplozija je odjeknula na prilazima velikoj džamiji Ulucami, velikom simbolu tog grada", prema informativnom kanalu CNN-Tuerk, koji se poziva na podatke policije.

Prema prvim podacima bombašica je imala 25 godina.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za ovaj najnoviji napad. Velika džamija, ispred koje se napad dogodio, povijesni je spomenik rane otomanske arhitekture, a nalazi se u centru Burse te je okružena kafićima i dućanima.

U Turskoj mjesecima traje izvanredno stanje zbog niza napada povezanih s kurdskim sukobom i pripisanih džihadističkoj skupini Islamska država ( IS).

U veljači i ožujku je u dva napada autobombama ubijeno šezdesetak osoba u središtu Ankare. Odgovornost za napade je preuzela skupina Sokolovi slobode Kurdistana (TAK), radikalna disidentska skupina Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja od 1984. vodi protiv Turske pobunu u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi.

U još jednom samoubilačkom napadu sredinom ožujka u trgovačkom središtu Istanbula ubijena su 4 strana turista, od kojih 3 izraelska. Islamsko-konzervativna vlada je taj napad pripisala organizaciji Islamska država.

Ta skupina je osumnjičena da je nakon ljeta izvela nekoliko napada na turskom tlu. U najtežem kojeg su izvela dvojica bombaša samoubojica 10. listopada ubijene su 103 osobe koje su sudjelovale u prokurdskoj manifestaciji u Ankari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?