Danska

Djevojka optužena za planiranje terorističkog napada

napad
08.03.2016.
u 15:41

Danske vlasti su optužile šesnaestogodišnju djevojku za planiranje "terorističkog" napada na dvije škole i nabavku kemikalija za izradu bombi, priopćila je danas policija.

U policijskom priopćenju se navodi kako je jedna od škola koje je djevojka planirala da napadne - jevrejska škola, a za saučesništvo u pripremi bombe je optužen i njen 24-godišnji prijatelj, bivši borac u Siriji.

Danski emiter "TV2" je prenio kako je djevojka nedavno prešla u islam. Ona je uhićena 13. siječnja, a njen prijatelj idućeg dana, te je optužen kako je, između ostalog, osigurao djevojci priručnike za izradu bombi.

Oboje su se izjasnili kako nisu krivi. U skladu sa danskim zakonom, njihov identitet nije objavljen, prenosi Avaz.ba

Danska obavještajna služba je objavila da uhićenja nisu promijenila procjenu sigurnosne prijetnje koja je klasifikovana kao "ozbiljna" u veljače 2015. godine, kada je naoružani napadač izvršio napade na kafić i sinagogu u Kopenhagenu i tom priliko ubio dvoje ljudi, nakon čega je ubijen u okršaju sa policijskim službenicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?