Što je pošlo po zlu?

Dječak (6) upao u komu nakon upale grla

bolnica
08.01.2016.
u 21:27

Stjepan Marinović iz Požege napunio je šest godina. No umjesto da slavi uz tortu i igru sa svojom obitelji i vršnjacima, dječak leži na KBC-u Rebro u komi iz koje se vjerojatno nikad neće probuditi, piše 24sata.hr.

Očajni roditelji Nataša i Daniel bdiju uz njegovu bolničku postelju ne vjerujući još da im se sve to događa. Stjepanu je, naime, mozak mrtav i na životu ga održavaju aparati. A svemu je prethodio jedan obični laringitis - upala grla zbog koje su pomoć najprije potražili u požeškoj bolnici, no tamo su, kažu roditelji, stvari krenule po zlu.

Stjepan je i prijašnjih godina imao laringitise. I uvijek bi sve prošlo bez ikakvih problema.

- Prije Božića smo ga zbog laringitisa vodili njegovoj pedijatrici, no nije je bilo. Otišli smo s njim u bolnicu na pregled, ali od tamo su nas poslali kući s obrazloženjem danije ništa strašno. Sljedeći dan išli smo kod druge pedijatrice i ona je propisala Sumamed. Nitko od tih liječnika nije se odlučio napraviti CRP krvnu pretragu koja je pokazatelj jakosti infekcije u organizmu. Sumamed nije ni uspio djelovati kad se Stjepan u noći na Božić počeo gušiti. U rane jutarnje sate ponovno smo jurili na hitnu pedijatriju u požešku bolnicu - govore roditelji.

Tijekom vožnje do bolnice mama Nataša, inače medicinska sestra,reanimirala je dijete u automobilu upuhujući mu kisik na usta. Roditelji kažu da su uslijedili liječnički pokušaji da se stanje dječaka popravi davanjem kisika i inhalacijama, no zamjeraju što nisu poduzeli druge mjere jer se vrlo brzo pokazalo da prvotni pokušaji ne daju rezultata. Saturacija, odnosno razina kisika u krvi cijelo mu je vrijeme bila 75, a normala je iznad 90 posto.

- Satima su čekali da nešto konkretno poduzmu. Trebali su ga možda ranije intubirati ili napraviti traheotomiju te dati injekciju koja će spriječiti oticanje grla. U bolnicu smo stigli oko 5 ujutro, a tek u 10.30 sati su ga odvezli u salu gdje su mu napravili traheotomiju. Zašto su toliko čekali? - pitaju se roditelji.

Što se u sali dešavalo nejasno im je. Navodno je bilo nekoliko pokušaja intubacije(uvođenja cijevi u dišne putove) koji su bili neuspješni pa je nakon toga uslijedila traheotomija (rez na grlu kroz koji se stavlja cijev u dišne putove). Tijekom zahvataStjepanu je stalo srce i liječnici su ga reanimirali. Posljedica svega je da mu je mozak, kažu roditelji, ostao bez kisika, zbog čega je praktički došlo do moždane smrti. Dan kasnije Stjepan je prevezen na KBC Rebro u Zagrebu, gdje su liječnici uspjeli normalizirati funkcije ostalih vitalnih organa, srca, jetre i bubrega, no jednako tako su potvrdili moždanu smrt. Dječak leži prikopčan na aparate, a to će trajati - dok mu srce izdrži.

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi kažu kako su poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pomogli dječaku.

- Na Božić je šest liječnika bilo s njim pokušavajući mu poboljšati stanje, no nakon svih zahvata i traheostome, odnosno cijevi koju smo mu stavili u dušnik da bi prodisao, stanje se nije popravljalo. Očekivali smo puno bolji ishod - kaže nam dr. Vlado Drkulec, voditelj Odjela pedijatrije.

Dodao je da su Stjepanu 26. prosinca u 9.33 sati liječnici napravili CT mozga i da je taj nalaz bio uredan. Dr. Drkulec kaže da je u karijeri imao samo dvoje djece sa zloćudnim laringitisom poput Stjepanova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?