Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Djeca džihadista nova prijetnja za Njemačku

„Postoji opasnost da se djeca džihadista, islamistički socijalizirana i indoktrinirana iz područja borbi vraćaju u Njemačku“, upozorio je Maassen
19. listopada 2017. u 21:06 0 komentara 172 prikaza
isil

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka upozorio je u četvrtak na pojačanu opasnost od maloljetnih boraca tzv. Islamske države koji se indoktrinirani s područja sukoba vraćaju u Njemačku. 

„Postoji opasnost da se djeca džihadista, islamistički socijalizirana i indoktrinirana iz područja borbi vraćaju u Njemačku“, upozorio je predsjednik Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen i zaključio kako bi u Njemačkoj mogla odrasti nova generacija „džihadista“.

On smatra da se njemačko društvo mora priviknuti na činjenicu da ova djeca predstavljaju opasnost.

„Kod tri od pet terorističkih napada s islamističkom pozadinom u Njemačkoj 2016. su počinitelji bili maloljetni“, rekao je Maassen. Pored toga je jedan 12-godišnjak pokušao izvršiti bombaški napad na jedan božićni sajam u Ludwigshafenu. Maassen je upozorio na to da su djeca u borbenim područjima IS-a bila zloupotrebljavana za najokrutnije mučenje i ubijanje zatornika.

„Potpuno mala djeca se zloupotrebljavaju za smaknuća IS-ovih zatočenika“, rekao je Maassen. Prema procjenama Ureda za zaštitu ustavnog poretka, iz Njemačke je u borbu u redovima IS-a otputovalo preko 950 islamista, od čega su 20 posto žene. Jedna trećina se u međuvremenu vratila u Njemačku, ali je među njima, kako se navodi, vrlo malo žena.

Očekuje se da će se žene zajedno sa djecom početi vraćati sljedećih mjeseci, nakon što je IS izgubio svoje glavna uporišta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.