u 96. godini

Diplomirao u desetom desetljeću života i poručio kako "ne želi stati"

shutterstock
15.10.2020.
u 21:17

Tijekom 96 godina svog života, Giuseppe Paterno je prošao mnoge životne testove – siromaštvo, rat, odnedavno i pandemiju koronavirusa, ali onaj zadnji ispit ga je učinio najstarijim talijanskim sveučilišnim diplomantom.

Bivši željeznički radnik primio je diplomu ovog ljeta s tradicionalnim vijencom na glavi, a pljeskali su mu članovi obitelji i njegove – preko 70 godina mlađe kolege.

“Ja sam normalna osoba, kao i svi drugi,” odgovorio je na pitanje kakav je osjećaj primiti diplomu u poznim godinama.

Giuseppe je bio zakoračio u deseto desetljeće kad je upisao studij Povijesti i filozofije na Sveučilištu u Palermu. Oduvijek je volio knjige, ali nikad mu se nije pružila prilika ići na studij, prenosi N1. 

"Rekao sam: to je to, sad ili nikad. I tako, 2017. godine odlučio sam upisati studij," rekao je u razgovoru za Reuters, u svom stanu u Palermu koji rijetko napušta ovih dana zbog iznemoglosti.

"Razumio sam kako je pomalo kasno upisati trogodišnji studij, ali rekao sam sam sebi: idemo probati mogu li ja to,” priča 96-godišnjak.

Diplomirao je kao prvorangirani student u svojoj klasi s najvećim počastima, a čestitao mu je i sveučilišni rektor, Fabrizio Micari.

Giuseppe je odrastao u siromašnoj sicilijanskoj obitelji u godinama koje su prethodile Velikoj depresiji. Prošao je samo osnovno školovanje kao dječak. Pridružio se mornarici i služio tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon toga zaposlio kao željeznički radnik kako bi uzdržavao obitelj.

Iako je svijet bio fokusiran na ekonomsku postratnu obnovu, Paterno je želio učiti i tako je završio srednju školu u 31. godini, uvijek težeći ka višim ciljevima.

“Znanje je kao kofer koji nosim sa sobom, to je blago,” naglašava.

Kao student, eseje je pisao na tiskanoj mašini koju mu je majka poklonila kada se umirovila 1984. godine. Zaobilazio je Google, a tražio je printane knjige, i nisu ga privlačile studentske zabave 20-godišnjih kolega, koji su iskreno podržali njegov uspjeh na diplomskoj svečanosti.

“Vi ste primjer za mlađe studente,” rekla mu je profesorica sociologije, Francesca Rizutto, kada je položio posljednji usmeni ispit.

Priznaje, bio je pomalo nezadovoljan video pozivima koji su zamijenili nastavu u učionicama tikjekom pandemije, ali ga to nije obeshrabrilo nakon svega što je prošao u životu.

“Sve to nas je ojačalo, sve moje vršnjake, one koji su još među živima,” zaključuje Giuseppe.

Ne namjerava stati sa sveučilišnom diplomom.

“Moj budući projekt je da se posvetim pisanju. Želim proći kroz sve tekstove kojima se nisam imao priliku dublje posvetiti. To je moj cilj,” kaže 96-godišnji diplomant.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije