Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Đikić: COVID kriza je pokazala da nitko ne može riješiti niti jedan ozbiljan problem sam

- COVID kriza nam je pokazala da nitko ne može riješiti niti jedan ozbiljan problem sam, te je suradnja sa znanstvenicima i globalna povezanost bila najbolji način protiv COVID-a, i u tome smo fantastično uspjeli kao znanstvenici, i tu Hrvatsku vidim kao dio integralne znanosti, rekao je Đikić
16. rujna 2021. u 20:16 0 komentara 284 prikaza
Ivan Đikić
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić tvrdi kako se, nažalost, još ne ulaže dovoljno u znanost ni u mlade, iako jedino znanost može ponuditi prave odgovore, kao što je učinila u slučaju pandemije COVID-a.

- Danas, kada je neznanstvena medijska propaganda različitih fake newsa toliko dominantna, mislimo da treba reći kako je znanost nešto što nas je držalo kroz cijelu civilizaciju i osigurat će napredak u budućnosti i borbu sa svim izazovima, uključujući i zadnji izazov - COVID, koji nije jedini i kojih će biti u budućnosti, rekao je Ivan Đikić, javlja HRT

Po njegovim riječima, pojedinci i pojedine grupe danas manipuliraju neznanstvenim podatcima i iznose neistine, čemu treba stati na kraj pravim argumentima. 

Mladima je poručio da je ustrajnost nešto što se ne može opisati riječima, ali je nešto što strašno motivira i u konačnici uvijek donosi rezultate.

- COVID kriza nam je pokazala da nitko ne može riješiti niti jedan ozbiljan problem sam, te je suradnja sa znanstvenicima i globalna povezanost bila najbolji način protiv COVID-a, i u tome smo fantastično uspjeli kao znanstvenici, i tu Hrvatsku vidim kao dio integralne znanosti, rekao je Đikić, dodajući kako je Hrvatska puna odličnih znanstvenika, ali i problema.

On u Vukovaru sudjeluje na 5. konferenciji "Znanost za mlade u Vukovaru", koja se održava o temi: "Ustrajnost, odlika uspješnih znanstvenika. Kako ne odustati od znanosti?"

Znanstvenica Tea Žakula, koja je svoju karijeru izgradila u SAD-u, ali se odlučila vratiti u rodne Vinkovce, rekla je kako zbog toga nikada nije požalila.

- Meni je život u Hrvatskoj prekrasan ako možete ostvariti određene uvjete, što je meni uspjelo, i nije mi danas problem iz Hrvatske surađivati s cijelim svijetom, rekla je i dodala kako, nažalost, u Hrvatskoj uvijek zapne na razini politike.

- Ono na čemu uvijek zapne je činjenica da na razini visoke politike postoji puno kompromisa koji često nisu potrebni, ocijenila je.

Predsjednica Udruge "Samo Pozitivno" iz Vinkovaca, koja je organizator konferencije, Mara Majstorović poručila je da je cilj manifestacije modeliranje uspjeha.

- Mi se bavimo izvrsnošću i darovitom djecom i želimo to unaprijediti i dati tome više važnosti, rekla je Majstorović.

Nuklearni fizičar Saša Ceci ocijenio je kako je u Hrvatskoj puno mladih i talentiranih ljudi, a za neke od njih se nada da će izgraditi karijeru vrhunskog znanstvenika. Također se zauzeo za popularizaciju znanosti.

Studentica doktorskog studija biomedicine Andrea Majstorović poručila je mladima da se ne prepuste malodušnosti, da se bore za vlastite ideale i poglede te da se ne boje ući u znanstvene vode.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.