Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Delta je zamijenila ostale tri zabrinjavajuće varijante

"Zabrinjavajuća" varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri "zabrinjavajuće" varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva, navodi WHO
21. rujna 2021. u 21:48 0 komentara 92 prikaza
koronavirus
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva covid-19, s vremenom mutiraju.

Pojava varijanti krajem 2020. godine koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, potaknula je WHO da obilježi varijante koje "treba pratiti" i druge "zabrinjavajuće" varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskoj razini.

"Sada prevladava delta varijanta. U stvari manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama", odgovorila je direktorica tehničke ekipe za covid-19 u WHO-u Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

"Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamijenio je druge viruse", dodala je i precizirala da je nazočan u 185 zemalja, prenosi Tportal.hr. 

WHO je odlučio nazvati varijante koje "treba pratiti" i one "zabrinjavajuće", prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje.

Trenutačno WHO smatra da su te četiri varijante "zabrinjavajuće".

Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba "pratiti". Ali tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su s popisa, navela je Van Kerkhove.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.