Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Danska je prva zemlja EU koja sirijske izbjeglice vraća u Siriju

06. ožujka 2021. u 10:38 0 komentara 405 prikaza
migranti sirija

Danska je postala prva europska zemlja koja je sirijskim izbjeglicama povukla dopuštenje za ostanak te ih obavijestila da od njih očekuje da se vrate u Siriju čiji je glavni grad proglašen sigurnim za povratak. U toj odluci, koju je europska desnica već pohvalila, a ljevica je kritizira, 94 Sirijca koji žive u Danskoj izgubili su dopuštenje za ostanak te će biti poslani u danske deportacijske kampove, ali neće biti natjerani da se vrate, i to zbog nepostojanja sporazuma o repatrijaciji između Damaska i Kopenhagena. No, organizacije za pomoć izbjeglicama tvrde da Sirijci nemaju nikakve druge mogućnosti. U kampovima im, primjerice, neće biti dostupno obrazovanje te se od njih očekuje da se vrate u svoju zemlju. Danski ministar imigracija Mattias Tesfaye rekao je da je njegova vlada od početka bila sasvim otvorena prema izbjeglicama.

– Jasno smo rekli da su njihove dozvole boravka privremene. Mogu biti povučene ako zaštita više nije potrebna – rekao je Tesfaye te dodao da je pravilo da se bivši izbjeglice vrate u svoju zemlju kada se stanje u njoj poboljša. Što se, prema riječima danskih vlasti, i dogodilo u pokrajini u kojoj je Damask.

U Siriji je posljednjih deset godina trajao krvavi građanski rat, no sirijska je vlada zagospodarila većinom teritorija.

Danska je tako postala prva europska zemlja koja je sirijske izbjeglice obavijestila da želi njihov povratak u Siriju, a Njemačka je još prije rekla da se u tu zemlju mogu deportirati kriminalci. Danske su vlasti, osim što su dijelu sirijskih izbjeglica rekle da očekuju da se vrate u svoju zemlju, otvorile slučajeve još stotina Sirijaca čiji status provjeravaju. Iako su pokrajinu oko glavnog grada Sirije označili kao sigurnu, to nije slučaj za teritorij cijele zemlje.

U Danskoj je na vlasti Socijaldemokratska stranka lijevog centra koja je u predizbornoj kampanji prije dvije godine usvojila politike vrlo stroge prema imigrantima. Desna Liberalna stranka iz opozicije ide korak dalje i poručuje da se danska vlada mora dogovoriti sa sirijskim liderom Basharom al-Assadom o repatrijaciji izbjeglica, no ističe da to ne znači i priznavanje njegove vlade legitimnom. Oni žele spriječiti da izbjeglice koji su vraćeni u danske deportacijske kampove ostanu ondje trajno bez rješenja.

Aktivisti za prava izbjeglica nazvali su poteze Danske “nemarnim kršenjem obveze pružanja azila” te govore da Sirijce koji se vraćaju u svoju zemlju čekaju užasni uvjeti koji uključuju i opasnost od nasilja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.