VIŠI SUD U BEOGRADU

Danas u Beogradu počinje suđenje hrvatskim pilotima

Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell
14.10.2022.
u 10:45

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina

Pred Višim sudom u Beogradu danas počinje suđenje četvorici pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Srbijanski sud nedavno je podigao optužnice protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića zbog navodnih ratnih zločina u BiH tijekom Oluje na što su najviši hrvatski dužnosnici uzvratili kako se radi o provokaciji i politički montiranoj optužnici.

U Ministarstvu pravosuđa RH i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine. Vlada je poručila kako će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata.

- Ponovno ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi - naveli su nedavno u priopćenju. Navode i kako dosadašnji tijek postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. 

- Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak - dodali su.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, "za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti", čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije