DIPLOMATSKA KRIZA

Dačić: Srbija bi mogla promijeniti stajalište prema imenu Makedonija

 Ivica Dačić
21.08.2017.
u 21:01

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak da bi Srbija mogla promijeniti stajalište prema pitanju imena Makedonije pod kojim ju je priznala nakon što je službeno Skoplje nagovijestilo promjenu stava o suzdržanosti pri glasovanju o članstvu Kosova u UNESCO-u.

Dačić je rekao kako će "ukoliko Makedonija zaista glasuje za prijam Kosova u UNESCO, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod", predložiti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija u odnosu prema imenu pod kojim je priznala Makedoniju "ima u vidu poziciju Europske unije", javlja Hina.

Srbija je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM), a ime Makedonija ustrajno spori Grčka.

U jeku srpsko-makedonske diplomatske krize nakon sinoćnjeg povlačenja kompletnog osoblja veleposlanstva u Skoplju na hitne konzultacije u Beograd, srbijanski mediji prenijeli su danas priopćenje makedonske vlade kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u "uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije", uz poruku da "Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama" i "vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država".

Dačić u izjavi agenciji Tanjug upozorava kako je najava Skoplja da će u glasovanju za članstvo Kosova u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, "izravno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera Zorana Zaeva, da će Makedonija biti suzdržana", podsjetivši da je on to stajalište ponovio i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić na nedavnom skupu zemalja regije u Trstu.

Dačićeva je poruka i da će promjena stajališta Srbije "izravno utjecati" na dobrosusjedske odnose s Makedonijom, s kojom dobri odnosi jesu cilj  "ali samo na bazi reciprociteta". Srbijanski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije, bez daljnjih pojašnjenja, a mediji u Beogradu objavili su kako je povod takvog postupka prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Vučić je izjavio u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija "o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije", dok je Dačić ranije rekao kako je "nedvosmisleno" ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i "strani faktor".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?