bled

Dačić: EU je naš prioritet, iako više nije tako privlačna

Ivica Dačić
06.09.2016.
u 20:24

Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših vanjskopolitičkih prioriteta, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na Bledu i dodao da je jačanje regionalne suradnje u svim segmentima jedno od ključnih sredstava na putu tog članstva.

Dačić je na panelu "Zapadni Balkan: je li EU i dalje faktor privlačenja?" koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma, istaknuo i da smo do sada bili svjedoci da perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi, ali i poticaj pomirenju i regionalnoj suradnji na Balkanu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

"Obećanje dano državama regije Solunskim dokumentom, da će postati punopravne članice EU po ispunjenju uvjeta uliva nadu da će naši napori da izgradimo demokratska društva i konkurentne ekonomije, u okviru šire regije opredjeljenog za mir i stabilnost, biti prepoznati od strane EU", rekao je Dačić.

On je podsjetio da su od 2003. godine, samo Slovenija i Hrvatska postale države članice, Srbija i Crna Gora su započele pristupne pregovore, koje Makedonija, iako već dugi niz godina kandidat za članstvo, još uvek nije započela.

Podsjetio je i da Albanija, iako kandidat, nije otvorila pristupne pregovore, dok BiH ima status potencijalnog kandidata.

Dačić je, međutim, naglasio da je entuzijazam za članstvo na strani država kandidata i potencijalnih kandidata i dalje značajno visok, prenosi Tanjug.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?