KORONAVIRUS

Crni rekordi i u Europi, Italija ima više od 10.000 novooboljelih

koronavirus
SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16.10.2020.
u 20:46

Broj do sada zaraženih u svijetu približava se 40 milijuna, a žrtava pandemije već je više od milijun i sto tisuća. Jučer je zabilježeno gotovo 400 tisuća novih slučajeva zaraze, od čega samo u Europi više od 150 tisuća. Najveće europsko žarište je Češka, dok u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala, kada je Italija imala i vrlo velik broj preminulih. Sada ih je deset puta manje.

Italija je registrirala 10.010 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je najviši broj od početka pandemije. Jučer je ta zemlja također imala rekordni broj od 8804 novooboljelih. Danas je umrlo 55 osoba, što je niži broj nego dan ranije kada ih je bilo 83 a daleko niži od vrhunca pandemije u ožujku i travnju kada je dosegnut rekord od više od 900 smrtnih slučajeva u jednom danu. Lokalne vlasti zatvorile su škole u pokrajini Kampaniji, javlja HRT. 

- Škole su najsigurnije mjesto. Dezinficiramo odjeću i obuću kada djeca uđu. Stalno čistimo, imamo vrlo stroge protokole. Zašto zatvarati škole? Zašto?, pita se stanovnica Kampanije. S tim se slaže i premijer Conte.

- Krivulja zaraze u školama vrlo je niska. Smatram da njihovo zatvaranje nije najbolje rješenje, govori Giuseppe Conte, talijanski premijer.

U Španjolskoj u posljednja dva tjedna koronavirus buja inficirajući dnevno oko 13 tisuća ljudi. Na snazi su nova ograničenja u poslovanju restorana, kafića i trgovina u Kataloniji. - Užas! Na koljenima smo! Ugroženi su zaposlenici u ugostiteljskom sektoru i svi koji od njega žive, govori stanovnica Katalonije.

Epidemija se ubrzano širi i u Češkoj. Jučer je zabilježen rekordan broj novooboljelih - gotovo 10 tisuća. - Imamo malo vremena kako bismo pripremili zdravstveni sustav za vrlo velik priljev pacijenata koji očekujemo, naglašava Roman Prymula, češki ministar zdravstva. Grade se privremene bolnice.

- S više od 7 tisuća novih slučajeva imamo porast koji je dosad nezabilježen u Njemačkoj. Moramo dati sve od sebe da zadržimo stanje pod kontrolom, govori Martina Fietz, glasnogovornica njemačke vlade.

U Sloveniji također dramatično. U jednom danu potvrđena su 834 nova slučaja zaraze. Uvode se oštrije mjere; maske su obvezne i na otvorenom, proglašena je djelomična karantena u sedam regija. U Bosni i Hercegovini sve ozbiljnije stanje. 621-jedan slučaj infekcije koronavirusom. Osam je umrlih. 

I dok se svijet utrkuje s vremenom u izradi cjepiva protiv kobne bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je lijek protiv ebole - Remdesivir neučinkovit u borbi protiv bolesti COVID-19. Naime, daje male ili nikakve rezultate u liječenju novog soja koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?