premijer potvrdio

Crna Gora pokreće svemirski program, nadaju se do sljedeće godine lansirati satelit Poslušaj ovaj članak 00:00 / 01:41

Dritan Abazović
Milos Tesic
27.01.2023.
u 08:47

Crna Gora će ovim potezom otvoriti novu perspektivu i mogućnosti sudjelovanja u svemirskim aktivnostima drugih država, smatra premijer

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je kako će ta zemlja prvi puta u svojoj povijesti pokrenuti svemirski program. Na sjednici Vlade potvrdio je da kreće razvoj satelita "Luča" koji će potom lansirati u svemir.

"Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmjeha, kod nekih će možda biti predmet memeova, ali stvar je ozbiljna i drago mi je ovo vam prenijeti" izjavio je Abazović.

Navodi da je razgovarao s organizacijom koja ima iskustva na tom polju, prenosi Nova.rs.

"To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke" rekao je, dodajući kako dobiti punu podršku.

"Nadam se da će se naša 'Luča' uskoro naći u orbiti kao sateliti drugih država", kazao je premijer. Objasnio je kako će se projekt financirati novcem od davanja "ekonomskog državljanstva" te da će ga podržati Fond za inovacije. 

Ističe da se ne radi o velikim sredstvima, ali da će biti puno posla. No sve će se isplatiti jer će Crna Gora ovim potezom otvoriti novu perspektivu i mogućnosti sudjelovanja u svemirskim aktivnostima drugih država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije