usvojen zakon

Crna Gora: Novčane kazne za nepoštivanje grba, zastave i himne

crna gora
10.06.2019.
u 18:38

Crnogorski parlament usvojio je izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti kojim su predviđene novčane kazne za nepoštivanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Za usvajanje Zakona glasovala su 43 zastupnika, a suzdržanih i protiv nije bilo.

Predviđene su novčane kazne od tisuću do 20 tisuća eura za pravnu osobu koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo što, ispravi, doda ili izmijeni, iskoriste kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorne osobe su od 300 do dvije tisuće eura, za fizičke osobe od 300 do dvije tisuće, a za poduzetnike od 300 do šest tisuća eura, prenosi RTCG.

Zakonom se uvodi obveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?